Pesaing Twitter: 4 jam, Threads kumpul 5 juta pengguna

Meta telah melancarkan aplikasi Threads, pesaing Twitter pada 5 Julai 2023, waktu Amerika Syarikat. (FOTO: Today/Getty Images
- Advertisement -

WASHINGTON: Pesaing Twitter, Threads yang diusahakan di bawah Meta, mencatatkan lima juta pendaftaran dalam tempoh empat jam pertama operasinya.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Meta, Mark Zuckerberg berkata, syarikat gergasi itu kini berusaha untuk menarik minat pengguna dari platform bermasalah Elon Musk (Twitter) melalui tawaran siaran yang lebih panjang, segelintir penyokong selebriti, dan persamaan yang kuat dengan pesaingnya.

Pemilik Facebook dan Instagram itu menampilkan kemunculan sulung aplikasi pada jam 10 pagi Rabu (5 Julai), waktu Amerika Syarikat, menjadikannya tersedia secara percuma di 100 negara di kedai aplikasi Apple dan Google, walaupun kebimbangan peraturan bermakna ia tidak akan tersedia di negara Kesatuan Eropah (EU).

- Advertisement -

Aplikasi ini hampir menyerupai Twitter secara visual, walaupun beberapa perkataan telah diubah, dengan ‘tweet semula’ dikenali sebagai ‘siaran semula’ di Threads.

Meta tidak pernah menolak untuk menyalin produk saingan pada masa lalu, termasuk pelancaran 2020 ciri Reels Instagram, yang terkenal kerana persamaannya dengan video pendek TikTok.

Siaran pada Thread boleh menjadi 500 aksara, berbanding dengan 280 untuk kebanyakan pengguna Twitter, dan video sehingga lima minit panjang boleh disiarkan manakala siaran boleh dikongsi sebagai pautan pada platform lain. 

Pengguna boleh berhenti mengikuti, menyekat, menyekat atau melaporkan orang lain. Pengguna juga boleh menapis balasan dengan perkataan tertentu di dalamnya.

Meta telah melancarkan Threads berikutan satu lagi tempoh bergelora di Twitter, yang mengenakan had tontonan tweet pada hujung minggu dalam satu langkah yang dipersalahkan sebahagiannya pada penuaian data oleh syarikat yang membina model kecerdasan buatan (AI); dan salam siaran Threads berikutnya, Zuckerberg menangani cabaran tersebut.

 “Saya fikir perlu ada aplikasi perbualan awam dengan lebih 1 bilion orang di dalamnya. Twitter mempunyai peluang untuk melakukan ini tetapi tidak berjaya melakukannya. Mudah-mudahan kami akan melakukannya,” ujar kenyataan Zuckerberg.

Meta menyifatkan Threads sebagai ‘ruang baharu yang berasingan untuk kemas kini masa nyata dan perbualan awam’, bertujuan untuk ‘mengambil perkara terbaik yang dilakukan oleh Instagram dan mengembangkannya kepada teks, mewujudkan ruang yang positif dan kreatif untuk menyatakan idea penggunanya’. 

Twitter mempunyai pangkalan pengguna lebih daripada 250 juta, manakala Instagram dilaporkan mempunyai dua bilion pengguna. Setiausaha Majlis Ekonomi Halal, Dr. Helmi Ibrahim berkata kerajaan pada masa ini terpaksa mengimport barangan dalam jumlah yang jauh lebih banyak daripada mengeskport. Setiausaha Majlis Ekonomi Halal, Dr. Helmi Ibrahim berkata kerajaan pada masa ini terpaksa mengimport barangan dalam jumlah yang jauh lebih banyak daripada mengeskport. – HARAKAHDAILY 6/7/2023

- Advertisement -