UMMAH sokong Marzuk kekal Timbalan Menteri Agama

- Advertisement -

GERAKAN Pembela Ummah menggesa YBTM Agama Marzuk Shaary tidak melayan sebarang provokasi murahan yang ditaja pihak tertentu bagi mewujudkan suasana tidak harmoni di antara Istana, MKI, JAKIM dan Pejabat Timbalan Menteri Agama.

UMMAH melihat ada pihak tertentu yang cuba menggunakan sentimen isu tarekat dan perbezaan pandangan sehingga membawa kepada keretakan kepada hubungan baik di antara Istana dan YBTM dan institusi seperti MKI dan JAKIM.

- Advertisement -

YB Marzuk Shaary sebagai YBTM Agama mempunyai bidang kuasa untuk menjawab persoalan-persoalan yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen dalam sidang Parlimen. Pada masa yang sama, Ummah juga sentiasa mendukung dan menghormati institusi Raja Berperlembagaan yang menjadi teras kepada sistem pemerintahan di Malaysia.

Fokus utama ummat Islam sepatutnya memperkasakan perpaduan ummah, mempertahankan akidah Islam, memperkasakan Undang-undang Syariah Negeri dan memperkasakan lagi pengurusan pembangunan umat Islam.

Ummah menyokong YBTM untuk terus fokus menjalankan tugas beliau bagi meneruskan agenda memperkasa pembangunan ummat  Islam di negara ini.

Seharusnya permasalahan umat Islam wajar diuruskan secara musyawarah dan secara terhormat, bukannya melalui kenyataan yang dikeluarkan di media massa dan sosial.

Ummah menyeru pemimpin Islam, kerajaan dan pemimpin NGO saling melengkapi dan mengukuhkan di antara satu sama lain serta tidak mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang boleh mengeruhkan lagi keadaan umat Islam.

Institusi Islam seperti MKI dan JAKIM mestilah dihormati dan bebas serta tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak yang berkepentingan dalam urusan pengurusan umat Islam di negara ini.

Sewajarnya segala perbezaan pendapat dalam isu pengurusan Islam di antara institusi Islam seperti MKI, JAKIM dan Pihak Berkuasa Agama Islam Negeri diurus dan diselaraskan secara sistematik agar kelihatan hebat, berwibawa dan dihormati semua pihak.

Semoga semua pihak yang terlibat bagi pengurusan hal ehwal Islam di negara ini, dapat menjadikan bulan Ramadan ini sebagai madrasah muhasabah untuk memperhebatkan lagi kewibawaan pengurusan Islam oleh pemimpin-pemimpin Islam untuk kesejahteraan umat Islam.

MOHD ZAI MUSTAFA
Pengerusi
Gerakan Pembela Ummah (UMMAH)
19 Ramadhan 1443H / 20 April 2022 – HARAKAHDAILY 20/4/2022

- Advertisement -