
KUALA KEDAH: Sebanyak 100,000 benih udang galah dilepaskan ke Sungai Anak Bukit, di sini bagi menjana ekonomi nelayan darat setempat.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Anak Bukit, Rashidi Razak berkata, usaha tersebut untuk pembiakan udang tersebut dan boleh ditangkap apabila besar dan cukup matang.
“Usaha ini juga untuk membantu nelayan darat yang mencari rezeki dengan menangkap ikan, udang dan sebagainya di sepanjang Sungai Anak Bukit ini,” jelas beliau.
Program yang dilaksanakan dengan kerjasama Jabatan Perikanan Negeri Kedah itu jelas Rashidi, menyasarkan tiga lokasi sepanjang sungai itu.
Lokasi tersebut kata beliau, di Kampung Alor Ganu, Kampung Seberang Chegar dan di Kampung Alor Madi.
“Pemilihan tempat ini juga mengambil kira, pengalaman para pengemudi bot dan kaki pancing di mana udang galah mudah banyak didapati di Sungai Anak Bukit ini,” tambah beliau lagi.
Turut hadir, Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Kedah, Sukeri Deris.
“Selain membantu menjana pendapatan nelayan darat, diharapkan Sungai Anak Bukit terus menjadi pilihan kaki pancing, tak kiralah dalam Kedah atau luar Kedah,” katanya lagi. – HARAKAHDAILY 27/5/2025




















