
TEHRAN: Iran telah membina pagar di kawasan sempadan timur laut negara itu untuk menghadang sempadannya dengan Afghanistan.
Komander Tentera Darat Iran, Brigedier Jeneral Kioumars Heidari melawat kawasan sempadan berkenaan pada Rabu, bagi memantau operasi yang dijalankan oleh Angkatan Darat Tentera Darat, termasuk pembinaan pagar dan langkah keselamatan lain.
“Rancangan untuk menyekat tembok sempadan di wilayah timur laut negara ini dilaksanakan secara bijak oleh kumpulan kejuruteraan Angkatan Darat,” katanya, lapor MNA.
Beliau berkata, bahawa semua sumber kejuruteraan Angkatan Darat Tentera Darat akan disediakan untuk menyiapkan projek sempadan.
Projek di sepanjang sempadan timur Iran menjangkau 330 kilometer di Wilayah Razavi Khorasan dan sedang dilaksanakan oleh empat briged kejuruteraan.
Ia bertujuan untuk meningkatkan keselamatan di sepanjang sempadan 945 kilometer dengan Afghanistan. -Agensi/– HARAKAHDAILY 12/9/2024




















