
KUALA LUMPUR: “Panggil semeja, ajak minum kopi, bincang. Kalau tak buat, mu jaga!” itu antara formula yang diperkenalkan Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim (PMX) sebelum di jawatan itu bagi menangani isu kartel.
Formula tersebut diingatkan semula oleh Senator Hussin Ismail ketika mengemukakan soalan tambahan di Dewan Negara hari ini.
“Isu ini terkait langsung dengan kehidupan yang meresahkan sekarang, saya pasti kerajaan tahu siapa kartel ini, sebab lesen di tangan kita.
“Ada tidak mungkin untuk kita pergi lebih mesra, panggil semua kartel yang terkait, dalam semua isu yang terkait, duduk semeja dan bincang. Sebab ini formula yang PMX sebut sebelum jadi PM.
“Panggil semeja, ajak minum kopi, bincang. Tak buat, mu jaga! Apakah formula ini tak boleh dibuat sekarang dalam keadaan keresahan yang dah sangat berpanjangan ini?” soalnya.
Pada soalan asal, beliau meminta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup menyatakan tindakan proaktif kerajaan untuk memecahkan penumpuan pasaran berhubung isu kartel ayam, beras dan lain-lain sebagai penalti yang dikenakan oleh Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC).
Timbalan Menterinya, Fuziah Salleh berkata, rundingan sedang dijalankan antaranya berkaitan isu beras putih import.
“Kenyataan berkenaan menurunkan harga beras putih import di antara RM1 hingga RM3 itu adalah contoh rundingan.
“Sebab dalam kes beras, ia monopoli. Bukan lagi persaingan yang tidak sihat, tetapi monopoli dan di situ berlaku perundingan untuk mengurangkan harga beras putih import.
“Kemudian juga diarahkan supaya peniaga-peniaga yang menjalankan perniagaan di kantin yang menggunakan beras tempatan diarahkan untuk tidak menggunakan beras tempatan tapi menggunakan beras putih import, itu antara juga yang kita lakukan,” katanya. – HARAKAHDAILY 21/3/2024




















