Potensi teknologi dron tingkatkan ekonomi Malaysia

Kakitangan Aerodyne sedang mengendalikan dron untuk pemeriksaan infrastruktur.
- Advertisement -

ABAD ke-21 sememangnya telah banyak mengubah kehidupan manusia khususnya dari sudut sains dan teknologi (S&T). Malahan kesan yang diakibatkan oleh S&T itu turut terkena lampiasannya dalam aspek sains sosial dan kemanusiaan. 

- Advertisement -

Perkataan teknologi yang kata kuncinya berasal dari perkataan teknik jelas telah mengalami evolusi yang akhirnya telah membantu aspek pemodenan dan kemajuan manusia di dunia.

Satu daripada teknologi yang menjadi tumpuan pada hari ini ialah melibatkan dron. Ia boleh dianggap sebagai robot terbang atau kenderaan udara bermotor yang boleh dikawal dari jauh atau diterbangkan secara autonomi menggunakan pelan penerbangan yang dikawal menerusi perisian tertentu. 

Penciptaan dron boleh dikesan kembali ke abad ke-18 apabila kenderaan udara tanpa pemandu pertama (UAV) telah digunakan pada tahun 1839, apabila askar Austria menyerang Venice dengan belon tanpa pemandu yang sarat dengan bahan letupan. 

UAV terus mendapat perhatian Perang Dunia Pertama oleh tentera Britain menerusi kajian mereka pada Mac 1917 namun ia tidak digunakan dalam operasi ketenteraan yang sebenar.

Walaupun penggunaan dron tidak begitu meluas di peringkat awal pengenalannya, namun Britain tetap meneruskan penyelidikan mereka sehingga tahun 1935 bagi tujuan latihan ketenteraan. 

Dalam masa yang sama, Amerika Syarikat turut tidak ketinggalan dalam mempelopori teknologi ini sehingga membawa kepada UAV pertama iaitu Ruston Proctor Aerial Target. 

Ruston Proctor Aerial Target telah dikawal menerusi isyarat radio, berdasarkan idea yang diketengahkan oleh Nikola Tesla. Ia kemudiannya diikuti oleh pembinaan torpedo terbang bagi projek Pesawat Automatik Hewitt-Sperry, dengan misi dron untuk menghantar bahan letupan ke wilayah musuh.

Akibatnya, Perang Dunia II menyaksikan pengeluaran dron berskala besar yang pertama, dan bilangannya terus meningkat apabila perang dingin berlangsung. 

Di peringkat awal evolusi dron adalah terhad kepada sektor ketenteraan, kemajuan teknologi terkini dalam bidang Sistem Satelit Navigasi Global (GNSS), Unit Pengukuran Inersia (IMU), robotik, pemprosesan imej, algoritma pembelajaran mesin dan kecerdasan buatan. 

Peningkatan kebolehcapaian dan pengurangan harga serta peningkatan kadar pengeluaran telah memperluaskan aplikasi dron kepada orang awam dan tidak hanya berpaksikan kepada kehendak ketenteraan. 

Pada masa kini dron tersedia dalam pelbagai saiz dan konfigurasi, daripada mesin peringkat perusahaan yang besar digunakan untuk menambah operasi perladangan dan pembinaan kepada kecil, selain turut digunakan untuk perlumbaan dan fotografi.

Selaras dengan perkembangan teknologi, dron di peringkat perusahaan dan pengguna biasa menjadi lebih kompleks, pintar dan menyeronokkan untuk digunakan. Kesannya boleh dilihat dalam beberapa industri, termasuk pertanian, pembinaan, kerajaan, insurans, perlombongan, keselamatan, keselamatan awam dan pemeriksaan. 

Di Malaysia, pembangunan dron telah mendapat momentum apabila Aerodyne, sebuah syarikat Malaysia, menjadi penyedia perkhidmatan dron terkemuka dunia dengan Malaysia mengembangkan banyak lokasi ujian dron ‘langsung’ melalui Sandbox Inovasi dan Teknologi Nasional (NTIS) untuk mengukuhkan dirinya sebagai peneraju pasaran dan untuk merangsang pertumbuhan perusahaan dron selanjutnya. 

Dengan hasil industri dron dijangka meningkat tiga kali ganda kepada AS$17.9 bilion di Asia sahaja menjelang 2025 dan ramalan pasaran dron global mencecah AS$41.3 bilion pada tahun 2026, ternyata teknologi dron telah menarik minat penonton yang semakin meningkat. 

Dianggap sebagai sektor teknologi baru muncul beberapa tahun lalu, momentum dalam teknologi dron adalah menarik apabila perniagaan Malaysia memposisikan diri mereka untuk memanfaatkan peluang global. 

Peluang ini bukan sahaja menarik untuk kerja pembangunan sentuhan rendah dan berteknologi tinggi yang terlibat, tetapi juga untuk pekerjaan dan nilai tambah kepada ekonomi. Nilai perkhidmatan dron ditentukan oleh aplikasi mereka dalam pelbagai sektor seperti e-dagang, logistik, dan penggemblengan sumber kritikal seperti ubat-ubatan ke kawasan luar bandar atau terjejas bencana.

Selain itu, ia menyumbang dengan ketara kepada pengurusan infrastruktur dan pengawasan keselamatan dalam bidang seperti penyelenggaraan bangunan pintar, pengawasan marin dan pertanian bandar. 

Dengan populasi semasa dunia hampir 8 bilion diramalkan melebihi 8.6 bilion pada 2030, 9.8 bilion pada 2050, dan 11.2 bilion pada 2100, bandar pintar mampan tidak lagi menjadi pilihan, malah mereka adalah keperluan mutlak. 

Sebagai contoh, Zon Dron & Robotik Iskandar Johor (DRZ), ditubuhkan untuk merealisasikan sistem ekologi bandar pintar yang merangkumi pelbagai aspek termasuklah keselamatan, logistik serta pertanian. 

Menerusi penggunaan teknologi terkini, DRZ Iskandar dijangka mampu menjadikan Malaysia sebagai peneraju pemacu teknologi pintar dalam industri dron dan robotik serantau dan global.

Sementara itu, di FELDA Mempaga telah memperlihatkan peluang kepada pemain dron mempertingkatkan teknologi pertanian di ladang untuk pembajaan, pemantauan tanah dan pemantauan cuaca. 

Selain itu, penggunaan teknologi dron bagi tujuan penyiasatan tanah dan ladang, pemetaan rupa bumi, penyemburan dan penanaman tanaman, serta penilaian kesihatan tumbuhan dan pemantauan hasil, telah berjaya menambah baik serta meningkatkan sektor pertanian. 

Walaupun masih di peringkat awal, penggunaan dron dan robotik dalam pertanian berpotensi menurunkan kos buruh sehingga 50 peratus sambil meningkatkan produktiviti sehingga 30 peratus.

Pada masa yang sama, penggunaan dron dalam bidang pertanian berpotensi membuka jalan kepada generasi muda untuk meneruskan kerjaya dalam bidang pertanian, di samping berupaya meningkatkan hasil sosioekonomi untuk lebih 200,000 peneroka tua yang bekerja dan tinggal di tanah Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) bersama keluarga mereka.

Dari sudut logistik pula, penggunaan dron untuk membawa bekalan seperti makanan dan ubat-ubatan ke tempat luar bandar dan terpencil, serta kawasan yang dilanda bencana alam boleh memberi kesan positif terhadap penjagaan kesihatan dan kebajikan penduduk. 

Dengan dron penghantaran, ubat-ubatan, vaksin dan bekalan kritikal lain boleh dibekalkan dengan cepat dan cekap ke tempat yang sukar diakses. Sementara itu, NTIS telah bekerjasama dengan cabang logistik.

AirAsia Digital, Teleport, untuk merealisasikan perkhidmatan penghantaran melalui dron di kawasan bandar. Menjelang 2027, dron penghantaran pesanan dijangka menyumbang lebih daripada USD7.3 bilion dalam pasaran global.

Kesimpulannya, keberkesanan, kebolehcapaian dan ketahanan teknologi dron ternyata memberi banyak manfaat kepada manusia dan negara. Penggunaan dron dapat memudahkan urusan yang dahulunya sukar, serta berpotensi meningkatkan ekonomi digital dan menjana pendapatan negara. – HARAKAHDAILY 26/5/2023

>>>Penulis, DR. AZMIN AZLIZA AZIZ ialah Pensyarah Kanan dan penyelidik utama untuk geran IIRG003C-19IISS dari Fakulti Perniagaan dan Ekonomi, Universiti Malaya. (Beliau boleh dihubungi melalui e-mel [email protected])

- Advertisement -