RMK-12: Kerajaan tumpu 9 fokus utama pacu ekonomi negara

Oleh EVA NATASHA SADALI

KUALA LUMPUR: Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) yang dibentangkan Perdana Menteri, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob, hari ini, menetapkan hala tuju strategik berkonsepkan ‘Keluarga Malaysia – Makmur, Inklusif, Mampan’.

RMK-12 bagi tempoh 2021-2025 merangkumi sembilan fokus utama, iaitu Merancakkan Pertumbuhan Ekonomi, Memperkukuh Pemangkin Pertumbuhan, Meningkatkan Kesejahteraan Keluarga Malaysia, Memantapkan Keselamatan dan Ketenteraman Awam dan Membasmi Kemiskinan Tegar dan Merapatkan Jurang Pendapatan.

Advertisement

Turut menjadi fokus utama ialah Memperkasa Agenda Bumiputera dan Keluarga Malaysia, Melonjakkan Pembangunan Sabah, Sarawak dan Negeri-Negeri Kurang Membangun.

Selain itu, Mempercepat Pertumbuhan Hijau dan Meningkatkan Kecekapan Penyampaian Perkhidmatan Awam dan Memastikan Pelaksanaan Dasar yang Berkesan.

Perdana Menteri berkata, RMK-12 yang digubal ketika dunia sedang mengharungi cabaran getir pandemik Covid-19 adalah perancangan penting sebagai pelengkap kepada Pelan Pemulihan Negara (PPN) bagi mengembalikan semula momentum pertumbuhan ekonomi serta mencapai matlamat pembangunan jangka panjang.

Katanya, lapan pakej bantuan dan rangsangan ekonomi yang bermula pada 27 Mac 2020 berjaya menstabilkan ekonomi negara sehingga Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) kembali berkembang sebanyak 16.1 peratus pada suku kedua 2021 setelah menguncup pada empat sukuan sebelumnya.

Sehubungan itu, katanya ini akan diteruskan menerusi RMK-12 yang akan membolehkan rakyat menikmati taraf hidup yang lebih baik, malah semua strategi dan inisiatif sejajar dengan Agenda 2030 bagi Pembangunan Mampan yang dipersetujui oleh semua ahli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 2015.

“Kita mahu memacu Malaysia ke arah negara maju dan berpendapatan tinggi serta kalis cabaran pada masa hadapan. Namun, pencapaian ini tidak bermakna, jika masih ada Keluarga Malaysia yang terpinggir daripada arus pembangunan.

“Kita juga mahu hidup bahagia bersama-sama, sebagai satu keluarga tanpa mengira tahap pendapatan, agama, bangsa dan kaum. Dalam melaksanakan pembangunan, kelestarian alam perlu menjadi agenda utama negara kerana ia akan diwarisi oleh generasi masa hadapan,” katanya ketika membentangkan usul RMK-12 di Dewan Rakyat, hari ini.

Perdana Menteri mengakui bahawa Keluarga Malaysia meletakkan harapan yang tinggi kepada kerajaan, untuk menangani krisis kesihatan dan ekonomi.

Katanya, kerajaan banyak menerima cadangan daripada orang ramai, Ahli Parlimen dan kerajaan negeri, namun oleh kerana keperluan yang amat besar untuk melindungi nyawa dan kehidupan pada tahun 2020 dan 2021, ruang bagi melaksanakan projek pembangunan adalah amat terhad.

“Keadaan ini dijangka berterusan sehingga tahun hadapan. Oleh itu, peruntukan pembangunan kerajaan lebih ditumpukan kepada projek sambungan.

“Insya-Allah, kita menjangkakan kedudukan kewangan kerajaan akan bertambah baik pada tahun 2023, apabila ekonomi semakin kukuh,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan akan memperuntukkan RM400 bilion untuk membiayai projek sambungan dan projek baharu di bawah RMK-12,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri menyampaikan penghargaan dan terima kasih kepada mantan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang telah terlibat dalam penyediaan awal dokumen RMK-12 sejak Mac 2020. – HARAKAHDAILY 27/9/21