Darurat: Agong bertindak atas nasihat Jemaah Menteri

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Persoalan mengenai sama ada Proklamasi Darurat yang akan tamat pada 1 Ogos nanti diteruskan atau tidak atas budi bicara Yang di-Pertuan Agong sepertimana yang dibangkitkan tidak seharusnya timbul.

- Advertisement -

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, pejabatnya merujuk kepada kenyataan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah yang dilaporkan oleh media sebagai berkata bahawa sekiranya Proklamasi Darurat yang kini berkuatkuasa diangkat, maka tiada apa-apa yang dapat menghalang sebarang Pilihan Raya Kecil dan Pilihan Raya Negeri yang sebelum ini tertangguh daripada diadakan.

Menurutnya, Noor Hisham turut dilaporkan berkata bahawa kini hanya KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang mempunyai budi bicara sama ada keadaan darurat yang dijadualkan akan berakhir pada 1 Ogos perlu diteruskan atau tidak.

Jelas beliau, sebagaimana dimaklumi bahawa Proklamasi Darurat yang telah diisytiharkan pada 11 Januari lalu oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang bertindak di atas nasihat Jemaah Menteri selaras peruntukan Perlembagaan Persekutuan adalah atas asas tanggungjawab utama dan khusus kerajaan dalam menangani wabak Covid-19 bagi memastikan kepentingan dan keselamatan rakyat di dalam negara ini dapat terus dipelihara.

“Oleh yang demikian, persoalan mengenai sama ada Darurat yang akan tamat pada tarikh tersebut diteruskan atau tidak atas budi bicara KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sepertimana yang dibangkitkan tidak seharusnya timbul,” ujarnya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau menjelaskan, selaras dengan tanggungjawab serta teras dasar kerajaan untuk terus memfokuskan kepada tindakan-tindakan yang khusus dan tepat bagi mencegah, memerangi serta mengurangkan risiko kadar kebolehjangkitan virus Covid-19 dalam kalangan rakyat di waktu-waktu yang getir ini dengan lebih efektif, maka adalah menjadi tanggungjawab Jemaah Menteri untuk terus menasihati KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong selaku Ketua Utama Negara dalam membuat sesuatu keputusan mengenai kedudukan tempoh Darurat.

“Ia setelah mengambil kira semua keadaan semasa serta faktor-faktor berkaitan termasuk keselamatan orang ramai, aspek sosial dan ekonomi negara,” katanya lagi.

Beliau berkata, kerajaan memberi jaminan bahawa kesemua mekanisma yang wujud di dalam kerangka Perlembagaan Persekutuan serta undang-undang negara akan diikuti di dalam membuat apa-apa keputusan mengenai darurat. – HARAKAHDAILY 12/6/2021

- Advertisement -