76,173 geran hak milik tanah diserah penduduk sejak 1990

Menteri Besar Dato’ Panglima Perang Ustaz Mohd Nassuruddin Daud menyampaikan geran hak milik tanah kepada salah seorang peneroka Felda Chiku 3 di Dewan Semai Bakti, Gua Musang.
- Advertisement -

GUA MUSANG: Sejak tahun 1990 sehingga 2023 kerajaan negeri melulus sebanyak 76,173 geran hak milik tanah kepada penduduk membabitkan keluasan 145,171.69 hektar.

Menteri Besar Dato’ Panglima Perang Ustaz Mohd Nassuruddin Daud berkata, bagi hak milik bukan perseorangan sebanyak 4,799 geran dilulus dengan keluasan 68,675.81 hektar.

- Advertisement -

Katanya, semoga penyerahan hak milik tanah tersebut dapat membantu penerima mengusahakannya bagi menjana pendapatan dan menyumbang secara tidak langsung kepada ekonomi negeri.

“Bagi memastikan tanah tersebut kekal menjadi warisan penerima, kerajaan negeri memutuskan tanah terbabit tidak boleh dijual atau dipajak kepada pihak luar.

“Inilah hasrat murni kerajaan negeri untuk membantu rakyat supaya dapat menikmati kehidupan lebih baik dan masa depan yang terjamin,” katanya pada catatan di laman sosialnya.

Semalam Menteri Besar menyampaikan 720 hak milik tanah kepada peneroka Felda Chiku 3 di Dewan Semai Bakti, Gua Musang.

Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri Dato’ Nazran Muhammad, Adun Paloh Dato’ Shaari Mat Hussain, Ketua Jajahan Gua Musang Nik Raisnan Daud dan pegawai kanan Felda.

Mohd Nassuruddin juga berkata, di bawah pentadbiran Penghayatan Membangun Bersama Islam, kerajaan negeri amat menghargai jasa-jasa peneroka mengusahakan tanah.

Oleh itu, menurutnya kerajaan negeri akan memastikan segala isu berkaitan dengan hak milik tanah diselesaikan dengan segera dan mudah.

“Jagalah sebaiknya tanah ini agar pemilikan tanah dapat diwariskan dan manfaatnya untuk generasi akan datang,” ujarnya. – HARAKAHDAILY 7/5/2024

- Advertisement -