Terengganu berjaya selesai isu tertangguh tanah RTB

SETIU: Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani Dan Pembangunan Desa negeri, Dr Azman Ibrahim berkata, selepas Mei 2018 apabila PAS mengambil alih semula tanggungjawab pemerintahan Terengganu, penyelesaian tanah menjadi agak berliku.

Ini, katanya disebabkan beberapa faktor rentahan haram dan rancangan tanah berkelompok (RTB) antaranya ada yang termasuk dalam jajaran laluan Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

Menurutnya, antara yang terlibat ialah Tanah RTB Tapak Rumah Seri Wangi Tok Dor.

Advertisement

“Alhamdulillah, semalam sebahagian lot tanah telah menemui noktah penyelesaiannya dengan agihan jadual 5A. Tinggal bayar premium dan geran hak milik akan dikeluarkan.

“Dalam masa yang sama kita berusaha untuk menyelesaikan pemberian hak milik lot-lot yang masih berbaki,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Katanya, bayaran Jadual 5A untuk peserta RTB Seri Wangi Tok Dor kategori istimewa di mana peserta hanya perlu bayar premium tanah 10 peratus daripada nilaian semasa tanah tahun 2004, bukan nilaian harga semasa tanah 2021.

Ini, ujar beliau kerana nama mereka sebenarnya telah diluluskan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri untuk diberi hak milik sebelum pertukaran kerajaan negeri pada 2004 tetapi tidak sempat diberikan hak milik.

“Sejak 2004 sehingga 2018, isu tanah ini tergantung tanpa tali, kita berusaha dan berusaha sehingga selesai sebahagiannya hari semalam (23 November),” katanya lagi.

Beliau berkata, purata peserta hanya perlu membayar premium tanah berjumlah lebih kurang RM1,200 untuk mendapatkan tapak rumah seluas kira-kira suku ekar.

“Tak ada dah dalam Malaysia kerajaan negeri bagi harga premium tanah semurah ini kepada rakyat,” ujarnya yang juga Adun Jabi. – HARAKAHDAILY 24/11/2021