Demi politik, IGP pun sanggup DAP jadikan bahan

AHLI Parlimen Bandar Kuching dari DAP Kelvin Yii dilaporkan baru-baru ini berkata:

“Kenyataan terbaru IGP Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani menyatakan bahawa masyarakat harus mengikuti tatacara berpakaian kerajaan semasa di balai polis kecuali keadaan kecemasan ‘hidup dan mati’.

“Kenyataan sedemikian sangat tidak berasas dan tidak bertanggungjawab kerana adalah menjadi tugas hakiki pihak polis untuk menjalankan tanggungjawab memberi khidmat di dalam apa jua situasi,”.

Isu ini melibatkan seorang wanita yang diberitakan tidak dibenarkan masuk ke Balai Polis Kajang untuk melaporkan satu kemalangan atas sebab berpakaian seluar pendek yang di atas paras lutut.

Belum pun 3 bulan memerintah DAP sudah mula tunjuk taring. 

Apa sahaja isu yang boleh angkat nama dan kepentingan mereka akan diguna dan dipolitikkan sepenuhnya tanpa menghiraukan adat dan peraturan. Itulah DAP.

Insiden ini mendapat perhatian umum sehingga pemimpin tertinggi PDRM iaitu Ketua Polis Negara terpaksa bangkit beri penjelasan.

Penjelasan IGP itu berdasarkan peraturan sedia ada yang telah pun menjadi amalan dan budaya masyarakat kita.

Tetapi DAP lantaran kuasa yang ada di tangan dan populariti politik yang mahu dicuri bingkas melenting menyerang IGP yang sekadar menjalankan tugas.

Apa pun situasi yang ada sedarlah masyarakat bahawa kita punya nilai adat dan budaya yang mulia dan sama-sama kita jaga selama ini. Kerana berpegang pada nilai-nilai kesopanan dan kesusilaan inilah masyarakat kita tenteram dan berdisiplin.

Mungkin wanita berkenaan ada keperluan untuk ke balai, kesnya kemalangan jalan raya, tetapi bukanlah peringkat kecemasan hidup dan matipun.

Peraturan menetapkan sesuatu kes kemalangan jalan raya perlu dilapor ke pihak polis dalam tempuh 24 jam. Tidak bolehkah usaha untuk tukar berpakaian sopan dalam tempoh itu?

DAP bukankah parti pemerintah hari ini? Sepatutnya melihat insiden ini pemimpin DAP keluar meredakan keadaan. Beri nasihat pada rakyat agar patuh dan ikut arahan sebagaimana penjelasan IGP.

Tetapi kerana memilih untuk jadi juara DAP sanggup tunjuk belang walau terhadap IGP sendiri.

Mentaliti pembangkang kekal melekat dalam kepala mereka. Hargailah jasa pihak polis. Rai dan hormatilah pandangan ketua nombor satu polis dalam negara itu.

Bayangkan moral anggota polis apabila membaca dan melihat seorang Ahli Parlimen Kerajaan menyerang terbuka pemimpin mereka.

Jika beginilah sikap pemimpin kerajaan apalah nasib negara di masa akan datang.

Yang kurang ajar perlu diajar dalam PRU Negeri nanti. No DAP.

ROSLAN SHAHIR MOHD SHAHIR – HARAKAHDAILY 7/2/2023

Advertisement