Peranan institusi agama, NGO perkukuh nilai kekeluargaan

Senator Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz
- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Skor Indeks Kesejahteraan Keluarga (IKK) 2022 masih menunjukkan kesejahteraan keluarga berada di tahap sederhana.

- Advertisement -

Senator Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz turut menekankan peranan penting institusi agama dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dalam membantu memperkukuh nilai kekeluargaan.

“Apakah peranan institusi agama dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk membantu usaha kerajaan dalam meningkatkan dan memperkukuh nilai kekeluargaan?

“Selain itu, apakah inisiatif daripada pihak kerajaan untuk mereka?” katanya ketika mengemukakan soalan tambahan pada sesi Pertanyaan Bagi Jawab Lisan di Dewan Negara, di sini, hari ini.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato’ Sri Nancy Shukri, berkata kementerian telah bekerjasama bersama agensi dan NGO dalam melaksanakan program yang menyokong kesejahteraan keluarga.

“Kerjasama ini melibatkan institusi keagamaan seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dalam beberapa program seperti Smartstart bertujuan memberi input berasaskan nilai keagamaan kepada peserta,” katanya.

Nik Mohamad Abduh dalam soalan asal meminta Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menyatakan pencapaian utama yang telah dicapai oleh kementerian dalam meningkatkan kesejahteraan keluarga berdasarkan Indeks Kesejahteraan Keluarga Malaysia serta perancangan dan cabaran terbesar yang dihadapi dalam usaha meningkatkan Indeks Kesejahteraan Keluarga. – HARAKAHDAILY 17/12/2024

- Advertisement -