
KOTA BHARU: Jabatan Pengairan Dan Saliran Kelantan (JPS) kini sedang merangka pelan pemulihan kawasan promenade Tambatan D’Raja Kota Bharu mengalami keruntuhan tebing.
Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya, Infrastruktur, Air dan Pembangunan Luar Bandar, Dato’ Dr Izani Husin berkata, beberapa agensi kerajaan negeri turut terlibat dalam usaha itu.
Beliau berkata, kejadian berlaku petang semalam itu menyebabkan lokasi tersebut menjadi tumpuan penduduk tempatan untuk beriadah terjejas dan tidak boleh digunakan buat sementara.
“Susulan kejadian ini, JPS Kelantan telah mengadakan lawatan segera ke lokasi ini bagi menilai situasi dan kini sedang merangka pelan tindakan bagi melakukan pemulihan tebing ini.
“Usaha ini turut membabitkan seperti Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) akan terlibat usaha tindakan lebih kesan,” katanya dalam satu hantaran.
Media sebelum ini melaporkan satu runtuhan kira-kira sepanjang 50 meter yang berlaku di tebing Sungai Kelantan berhampiran sebuah pangsapuri terletak Jalan Pos Office Lama di sini.
Runtuhan tersebut menyebabkan laluan pejalan kaki dan rekreasi turut runtuh pada ketinggian hampir 10 meter dari paras sungai malah kejadian itu yang tular di media sosial sejak petang semalam.
Izani yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijang turut menasihati orang ramai agar tidak mendekati kawasan itu sehingga kerja-kerja pemulihan selesai. – HARAKAHDAILY 17/12/2024












