Kelantan perluas rangkaian 5G di kawasan bandar

Wan Roslan Wan Hamat
- Advertisement -

KOTA BHARU: Kerajaan negeri memberi tumpuan meningkatkan rangkaian 5G di kawasan bandar bagi memperluaskan liputan internet bagi kemudahan orang ramai.

- Advertisement -

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi, Teknologi Hijau, Digital dan Inovasi negeri, Ustaz Wan Roslan Wan Hamat berkata, kerajaan negeri sedang mempertingkat kemudahan 4G ke seluruh kawasan pedalaman, manakala kemudahan 5G di kawasan bandar.

“Usaha itu dilakukan di bawah program Jalinan Digital Negara (JENDELA) dengan perancangan melibatkan 199 lokasi di Kelantan.

“Dan sehingga sekarang 140 lokasi sudah selesai pemasangan,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Nik Bahrum Nik Abdullah (PN-Chempaka).

Wan Roslan juga berkata, usaha itu dijangka selesai pada akhir tahun ini.

Menjawab soalan tambahan Mohd Shahbuddin Hashim (BN-Galas) beliau berkata, usaha bagi meningkatkan liputan internet di kawasan pedalaman Gua Musang dilaksanakan melalui penggunaan satelit.

Sebelum itu Adun tunggal BN itu bertanya sejauh mana keberkesanan liputan internet di kawasan penempatan Orang Asli melalui penggunaan satelit yang dilaksanakan Kelantan Gateway Sdn Bhd memandangkan masih terdapat lokasi kurang mendapat liputan.

Wan Roslan berkata, kajian mengenai keberkesanan penggunaan satelit di kawasan pedalaman masih dijalankan pihak terbabit.

“Kita sentiasa memantau pelaksanaan bersama Digital Negara, di mana kita sentiasa mengadakan perbincangan dengan agensi-agensi terlibat.

“Berdasar kajian dilakukan tahap liputan masih lagi sekitar 43.7 peratus dan akan terus diusahakan untuk mencapai sasaran sehingga 80 peratus dalam tempoh sehingga akhir tahun ini.

“Kita mendoakan semoga projek tersebut berjalan lancar,” kata beliau. – HARAKAHDAILY 22/11/2023

- Advertisement -