
ROM: Pemain tengah Newcastle dan Itali, Sandro Tonali telah digantung selama 10 bulan oleh Persekutuan Bola Sepak Itali (FIGC) kerana melanggar peraturan pertaruhan.
Pemain berusia 23 tahun itu tidak akan layak bermain lagi sehingga Ogos tahun depan dan tidak akan dapat beraksi di Euro 2024 pada musim panas akan datang sekiranya Itali layak.
Tonali menyertai Newcastle dari AC Milan pada Julai dengan harga £55 juta (RM318 juta). Terdahulu, Tonali dan rakan tengah Nicolo Zaniolo, yang dipinjamkan ke Aston Villa dari Galatasaray, terpaksa meninggalkan kem latihan Itali pada 12 Oktober selepas diberitahu mereka terlibat dalam siasatan oleh pendakwa raya Itali.
Sepanjang tempoh tiga tahun di San Siro, Tonali membantu Milan memenangi kejuaraan Serie A pertama mereka selama 11 tahun pada 2021-22 dan mara ke separuh akhir Liga Juara-Juara musim lalu, lapor BBC.
Dia muncul dari bangku simpanan semasa kekalahan 1-0 Newcastle kepada Borussia Dortmund dalam Liga Juara-Juara pada hari Rabu.
Tonali telah membuat 12 penampilan untuk pasukan kendalian Eddie Howe sejak menjadi pemain kedua termahal Magpies.
Bercakap sebelum perlawanan terakhir Liga Perdana Newcastle, kemenangan 4-0 ke atas Crystal Palace, Howe berkata Tonali telah mengalami ‘beberapa minggu yang sukar’.
“Sandro (Tonali) telah berurusan dengan banyak perkara dan, daripada apa yang saya lihat, dari beberapa jam sehari, dia mengendalikan dirinya dengan sangat baik dan menangani emosi dengan sangat kuat,” kata Howe.
Newcastle, yang menduduki tempat keenam dalam Liga Perdana, bertandang ke Wolves pada hari Sabtu (21 Okt) sebelum menentang Manchester United dalam pusingan keempat Piala Carabao pada Rabu (25 Okt). HARAKAHDAILY 26/10/2023




















