Ucapan sempena Pesta Kaamatan

PAS mengucapkan Kotobian do Tadau Tagayo do Kaamatan atau Selamat Menyambut Pesta Kaamatan kepada masyarakat Kadazan-Dusun-Murut-Rungus serta seluruh anak negeri, terutamanya di Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan.

Advertisement

Sebagai salah satu daripada perayaan utama di negara ini, Pesta Kaamatan, yang pada asasnya merupakan pesta menuai, adalah bahagian integral kepada kehidupan bermasyarakat kita, sekali gus merupakan perayaan bersama yang memberi makna penting kepada kehidupan itu.

Dalam pada itu, Pesta Kaamatan juga mewakili citra budaya luas masyarakat peribumi Malaysia yang sangat dekat dengan alam dan kitaran kehidupan yang diasaskan kepadanya.

Selain merupakan tanda kesyukuran dan terima kasih kepada Tuhan dan alam atas hasil tuaian tahunan yang dinikmati, pesta ini juga bertujuan untuk mengeratkan ikatan persaudaraan dan persahabatan yang merupakan teras penting kepada kehidupan bersama yang rukun dan saling bergantung antara satu sama lain.

Walaupun keadaan hari ini telah banyak berubah, iaitu daripada kehidupan agraria di desa-desa terdahulu kepada kehidupan lebih kosmopolitan di bandar-bandar hari ini, namun teras utama Pesta Kaamatan seperti bersyukur atas nikmat kehidupan yang diperolehi, berterima kasih dan memelihara alam sebagai persekitaran yang memberi dan melindungi, kehidupan bermasyarakat yang rukun serta kepentingan persaudaraan dan persahabatan adalah nilai-nilai abadi yang penting dan perlu terus dipelihara dalam kehidupan kita.

Justeru, PAS mendoakan mudah-mudahan sambutan Pesta Kaamatan kali ini akan berjalan dengan selamat dan sejahtera, selain memaknakan kehidupan bermasyarakat dan bernegara dengan nilai-nilai unggul yang diwakilinya.

Semoga ia juga akan membuka pintu kepada “hasil tuaian” yang lebih baik dan melimpah ruah pada tahun-tahun akan datang.

TAKIYUDDIN HASSAN
Setiausaha Agung PAS
Bertarikh: 30 Mei 2023 – HARAKAHDAILY 30/5/2023