Keupayaan pekebun kecil Beserah ditingkatkan

USAHA berterusan Pejabat Pertanian pertingkat keupayaan pekebun kecil. Ia termasuk mengadakan bengkel dan bimbingan, agihan benih tanaman, pembiakan dan dokumentasi. 

Durian antara fokus bagi kawasan Beserah kerana ia pernah popular dan menjadi tarikan sebelum ini. 

Umpamanya Durian Hijau Beserah yang perlu dipelihara kualiti dan ditambah baik pengeluarannya agar boleh menjadi durian premium. 

Berlangsung pagi tadi Hari Ladang Pejabat Pertanian Daerah Kuantan di Balairaya Kg Batu Hitam, Beserah. 

Hampir 100 penduduk sekitar Beserah hadir mengikuti sesi penerangan dan bimbingan yang diadakan. Ia merupakan lanjutan daripada sesi-sesi yang telah diadakan sebelum ini. 

Turut hadir dalam program tersebut, Tuan Jusri Yusof, Timbalan Pengarah Pengembangan Pertanian Negeri Pahang, Puan Norain Azhar, Pegawai Pertanian Daerah Kuantan, Tok Penghulu Nasaruddin, Mukim Beserah serta ketua-ketua kampung dalam Mukim Beserah. 

Saya diundang untuk merasmikan program tersebut yang turut menyediakan gerai-gerai pameran dan demonstrasi berkaitan pertanian dan pengeluaran makanan. 

Terima kasih kepada Pejabat Pertanian Daerah Kuantan atas undangan serta komitmen berterusan dalam memberi bimbangan dan sokongan kepada para pekebun kecil khususnya di Beserah. 

Pejabat saya sentiasa sedia memberikan kerjasama penuh bagi menjayakan usaha-usaha mempromosi, menambah baik dan mengembangkan sektor pertanian khususnya di DUN Beserah.

YB ANDANSURA RABU
ADUN Beserah
Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Pahang – HARAKAHDAILY 6/7/2022

Advertisement