Pengambilan khas 18,702 guru secara ‘one-off’

PUTRAJAYA: Kementerian Pendidikan akan melaksanakan pengambilan khas secara one-off seramai 18,702 pendidik, bagi menyelesaikan isu kekurangan guru di sesetengah negeri, kata Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin.

Beliau berkata, permohonan pengambilan khas Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG41 itu, akan dibuka mulai 7 Julai untuk membolehkan pendidik ditempatkan secara berperingkat di sekolah masing-masing bermula Oktober depan.

Advertisement

“Pengambilan guru secara ‘one-off’ dan besar-besaran ini bertujuan menyelesaikan isu kekurangan guru di sesetengah negeri, selain menjamin pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran berjalan lancar ketika pandemik Covid-19,” katanya pada sidang media secara maya, mengenai pengambilan khas itu hari ini.

Menurutnya, negeri yang terutamanya berdepan dengan kekurangan guru adalah Sabah, Sarawak, Selangor dan Johor.

Radzi berkata, pengambilan khas dibuat hasil perbincangan secara menyeluruh dengan pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (​JPA) dan Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP).

Menurut Radzi, cabaran utama dalam pengambilan guru adalah kekurangan calon kelulusan Institut Pendidikan Guru (IPG) dan ketidakpadanan opsyen mata pelajaran.

“KPM perlukan sejumlah guru untuk mata pelajaran tertentu, tapi bekalan (guru) yang ada untuk subjek tersebut amat terhad. Sebaliknya, bekalan untuk mata pelajaran yang mana opsyennya telah penuh, mungkin lebih ramai.

“Dan disebabkan ketidakpadanan ini, jadi wujud keadaan sukar bagi KPM mengambil guru baharu untuk memenuhi kekosongan yang ada,” katanya.

Antara subjek dengan kekurangan guru yang tinggi di sekolah rendah ialah Bahasa Inggeris, Sejarah, Pendidikan Khas, Pendidikan Agama Islam, Teknologi Maklumat dan Komunikasi, manakala di sekolah menengah ialah Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Khas, Pendidikan Agama Islam serta Reka Bentuk dan Teknologi.

Radzi berkata kerjasama KPM, JPA dan SPP, antaranya mewujudkan kluster opsyen mata pelajaran untuk menyusun kelayakan dan kelulusan bakal guru, bagi memastikan sumber bekalan lebih luas dan membolehkan pemilihan calon guru yang berkelayakan, untuk opsyen yang diperlukan.

“Kepelbagaian kaedah lantikan juga akan diaplikasikan iaitu pelantikan dibuat berdasarkan pendekatan holistik mengikut keperluan semasa, bagi atasi masalah kekurangan guru yang berlarutan sejak lama,” katanya.

Radzi berkata, kerjasama itu juga akan meliputi urusan panel penemuduga, logistik dan keurusetiaan.

Ditanya jika pengambilan khas itu mengutamakan calon yang mempunyai latar belakang ikhtisas pendidikan sahaja, Radzi berkata calon yang mempunyai kelulusan lain juga akan dipertimbangkan menggunakan pendekatan holistik.

Sementara itu Radzi berkata Kementerian Pendidikan akan menubuhkan satu jawatankuasa bebas khusus bagi meneliti tatacara menangani aduan berkaitan amalan “pemeriksaan datang bulan” oleh sekolah terhadap pelajar perempuan.

Beliau berkata jawatankuasa bebas yang kini dalam peringkat akhir penubuhannya, akan mengesyorkan aspek penambahbaikan yang perlu dilakukan terhadap mekanisme sedia ada.

“Akan ada satu tatacara proses lebih menyeluruh dalam konteks ini bagi membolehkan sekiranya timbul isu berkaitan pada masa akan datang, supaya perkara itu dapat dilaksanakan dengan lebih tersusun dan teratur,” katanya ditanya mengenai perkembangan siasatan amalan “pemeriksaan datang bulan” di sekolah.

Isu berkenaan mendapat perhatian apabila beberapa pelajar mendedahkan dalam media sosial bahawa amalan pemeriksaan itu berlaku di sekolah dan mendakwa ada antara mereka turut diminta membuka pakaian dalam bagi membuktikan mereka sedang dalam haid serta tidak boleh berpuasa.

Radzi ketika mengulas isu itu sebelum ini dilaporkan berkata tindakan boleh diambil terhadap sekolah yang melakukan pemeriksaan datang bulan. – BERNAMA