Kenangan Himpunan Sejuta Ummah 8 Disember 2018

TUMBANGNYA kerajaan PH yang memerintah selama 22 bulan mempunyai alur ceritanya yang tersendiri.

Setiap hari kita hanya membekap dada dan menarik nafas panjang melihat hakisan kepada hak Melayu dan Islam, juga kebiadapan dan kelancangan menghina orang Melayu berlaku dihadapan mata.

Tanah Melayu yang juga pernah menjadi empayar besar yang berpusat di Melaka begitu memancing pesona untuk didiami rakyat pelbagai bangsa.

Kehadiran multi etnik ini merubah populasi Tanah Melayu yang akhirnya dijenamakan sebagai Malaysia pada tahun 1963.

Advertisement

Tahun 2018 , orang Melayu Muslim digegerkan dengan usaha mengiktiraf ICERD oleh kerajaan PH dan bermulalah pelbagai usaha untuk merebakkan kesedaran ummat Islam untuk bersatu dan mengukuhkan kekuatan ummah.

PAS sebagai entiti parti pembangkang yang berpengalaman telah mengerahkan umat Melayu untuk berhimpun.

Masa selama tiga bulan digunakan untuk mobilisasi awam dan tempoh yang sama digerakkan oleh pasukan mobilisasi PAS melaksanakan tugasan.

Sebagaimana terbukti sebelum ini, maka 270,000 hingga 300,000 ahli PAS telah berhimpun seperti Himpunan H355 di Padang Merbok dan sekitarnya serta FASTAQIM 2.0 di Pantai Tok Jembal.

Kejayaan himpunan bantah ICERD telah menatijahkan beberapa perkara dan menjadi bahan bualan peminat-peminat politik tanah air kerana inilah himpunan paling ramai semenjak negara mencapai kemerdekaan.

Jauh mengatasi bantahan-bantahan awam sebelum ini termasuk Himpunan Reformasi 1998, BERSIH atau FASTAQIM.

Pertama, sebelum terbarainya PR, himpunan mega sentiasa berjaya dan menarik minat masyarakat awam untuk menyertainya.

PAS yang menjadi rakan komponen PR telah berjaya memobilisasi ahli-ahlinya turun berhimpun.

80 peratus peserta himpunan adalah ahli PAS, manakala yang lain termasuk daripada gerakan swadaya dan masyarakat sivil yang lain.

PAS mempunyai modus operandi yang tersusun dalam mengerah ahlinya, daripada peringkat cawangan, MTD, kawasan, negeri dan wilayah Persekutuan seterusnya di peringkat Pusat.

PAS bukan hanya hadir meramaikan himpunan tetapi membekalkan petugas keselamatan dan disiplin iaitu anggota Jabatan Amal yang sangat berdisiplin dan mempunyai dedikasi yang tinggi.

PAS dengan pasukan khas medik yang bersiaga dengan elemen kecemasan, bahkan dengan ambulannya sendiri.

Ahli-ahli PAS hadir dalam himpunan, disertakan dengan niat untuk menderma pada penganjur bagi menampung kos himpunan.

Kedua, kejayaan himpunan ini juga satu cerminan bahawa kerajaan PH tidak boleh memandang enteng suara dan nurani ummat Islam dimana bangsa Melayu sebagai kaum teras di negara ini.

Kerajaan PH dilihat tidak mempunyai pimpinan yang berintegriti, berwibawa, kurang kompetensi untuk menyemai benih kerukunan negara.

Lihatlah pak Menteri yang selalu menjadi stok bahan ketawa rakyat di media sosial, ini bukan suatu contoh yang baik bagi masa depan negara.

Himpunan bernuansa penyatuan umat Islam ini berjaya menunjukkan kesepakatan dan diuruskan dengan baik oleh penganjur, bermula dengan solat zuhur berjemaah, peserta-peserta di ketiga titik mula akhirnya bercantum di Dataran Merdeka dan sekitarnya.

Himpunan sejuta ummah ini juga menjadi himpunan menampar ego dan maruah PH apabila telah berjaya menarik anak-anak muda untuk bersama bersolidariti atas nama Islam dan mempertahankan kontrak sosial.

Ini kerana PH sentiasa yakin, anak muda adalah segmen besar pengundi yang mengangkat mereka pada 9 Mei 2018.

Lebih daripada 70 peratus adalah anak-anak muda pelbagai latarbelakang. Bukan sahaja anak-anak muda aliran tarbawi dan tajnid tetapi anak-anak muda ranggi yang meminati genre muzik keras turut memeriahkan himpunan sejuta ummah ini.

Pemilihan lokasi himpunan ditempat yang bersejarah dan ikonik, disinilah tempat utama perhimpunan utama negara semenjak mencapai kemerdekaan, merakam sejarah kebangkitan politik termasuk bantahan kaum pelajar pada 1974, Reformasi 1998, BERSIH dan lain-lain perhimpunan.

Peserta-peserta bantahan ICERD ini yang terdiri daripada penyokong PAS , UMNO, pelbagai NGO bahkan yang datang tanpa apa-apa tiket persatuan sekali pun telah membanjiri Kuala Lumpur sejak 7 Disember.

Mereka datang sejauh Sabah dan Sarawak, juga daripada pedalaman Semenanjung seperti Sik, Baling, Hulu Besut untuk menyatakan sokongan terhadap matlamat himpunan.

Mereka menyewa bas, berkonvoi dengan motosikal, berkonvoi kereta bahkan ada yang mengayuh basikal bersimbah keringat untuk menyertai himpunan ini.

Dua orang peserta dari Johor telah meninggal dunia akibat terlibat dengan kemalangan motosikal di Seremban.

Himpunan Sejuta Ummah 8 Disember akan dikenang dan melakar sejarah perpaduan umat Islam negara ini, bahkan membawa kepada tragedi tumbangnya kerajaan PH pada Februari 2020.

Mereka akan bersatu jika agama Islam dan bangsa diremehkan. Mesejnya jelas, kontrak sosial yang menjadi asas kerukunan bernegara jangan dicabik oleh kelompok minoriti yang sedang kemabukan kuasa.

Padahnya tak terjangkau dek fikiran! Hiduplah dengan tenang di tanah leluhur ini, saling menghormati dan jangan melanggar garis sempadan toleransi kaum pribumi.

Bagi pemimpin Muslim negara ini yang sedang menikmati kuasa, hargailah pengorbanan ahli-ahli dan rakyat yang cintakan perpaduan ummah.

Mereka yang terpalit dengan tuduhan rasuah tidak layak memimpin ummah kerana kelompok inilah paling berpotensi merungkaikan kesepakatan ummah, melakukan “sailang politik” dan tindakan luar jangka untuk mendapatkan kuasa bagi melepaskan “tengkok” mereka.

Teruskan pemuafakatan dan kesepakatan ini wahai umat Islam!

Penulis adalah Pengerusi LESTARI, dan mantan Ketua Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan,
Dr Riduan Mohamad Nor. – HARAKAHDAILY 8/12/2020