
KUALA LUMPUR: Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) sentiasa memberi perhatian terhadap aspek pembangunan infrastruktur asas dan kemudahan pelancongan dalam memajukan industri pelancongan di negeri- negeri bersempadan negara Thailand.
Menurut menterinya, MOTAC juga sentiasa bekerjasama rapat dengan semua kerajaan negeri, termasuklah Kerajaan Negeri Perlis, Kedah, Perak dan Kelantan dalam memastikan infrastruktur asas dan kemudahan pelancongan utama di Malaysia berada dalam keadaan selamat dan selesa.
“Untuk makluman, hasil dari perbincangan dengan kerajaan negeri, MOTAC telah memohon dengan Kementerian Ekonomi peruntukan bagi pelaksanaan sebanyak lapan projek pembangunan dan penyelenggaraan di negeri-negeri bersempadan dengan Thailand di bawah RP5, RMKe-12 bagi tahun 2025.
“Sehingga kini, cadangan projek-projek tersebut masih dalam pertimbangan Kementerian Ekonomi,” ujarnya dalam jawapan bertulis kepada soalan Dato’ Seri Dr. Shahidan Kasim [PN-Arau] di Dewan Rakyat, semalam.
Shahidan dalam soalannya meminta Menteri Pelancongan, Seni Dan Budaya menyatakan perancangan kementerian untuk memajukan industri pelancongan di negeri-negeri bersempadan negara Thailand terutamanya daripada aspek pembangunan infrastruktur dan kemudahan pelancongan.
“Sehubungan itu, MOTAC mengalu-alukan cadangan oleh Ahli Yang Berhormat dan bersedia untuk mempertimbangkan sebarang cadangan projek baharu untuk dilaksanakan di negeri-negeri yang bersempadan dengan Thailand.
“Walau bagaimanapun, saya mohon supaya Ahli Yang Berhormat dapat berbincang terlebih dahulu dengan kerajaan negeri yang terlibat untuk memastikan permohonan projek pembangunan, penyelenggaraan dan infrastruktur pelancongan yang dicadangkan adalah disokong dan seiring dengan keutamaan kerajaan negeri,” kata menteri itu lagi. – HARAKAHDAILY 24/10/2024











