Kelantan bakal terima 40,000 dos vaksin Sinovac

Datuk Dr Zaini Hussin
- Advertisement -

KOTA BHARU: Kelantan bakal menerima sebanyak 40,000 bekalan dos vaksin jenis Sinovac pada 27 Mei ini.

Pengarah Jabatan Kesihatan negeri, Dato’ Dr Zaini Hussin berkata, bekalan dos vaksin tersebut adalah tambahan bagi fasa kedua.

Malah ia juga termasuk persiapan fasa ketiga Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan peringkat negeri Kelantan.

- Advertisement -

“Jumlah bekalan itu dapat diberikan kepada seramai 20,000 penerima suntikan vaksin bagi program imunisasi berkenaan,” katanya kepada pemberita di sini.

Mengulas lanjut mengenai Kelantan akan menerima bekalan vaksin Sinovac pada Jun ini, beliau berkata buat masa ini, pihaknya masih belum mendapat jumlah keseluruhan kuantiti bekalan vaksin tersebut.

Sebelum ini Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan negeri Dr Izani Husin berkata negeri itu akan menerima bekalan vaksin Sinovac dalam kuantiti yang banyak.

Beliau juga berharap penduduk ‘merebut’ peluang ini dengan berdaftar sebagai penerima suntikan vaksin.

Pada catatan di media sosialnya hari ini Dr Izani berkata, rakyat negara bukan Islam menyambut baik program vaksinasi, sebaliknya rakyat Malaysia tidak berbuat begitu.

“Kita tercorot dengan berbagai alasan. Bersama memberi sokongan dalam usaha kerajaan menjayakan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan.

“Vaksinasi ini amat penting untuk kita semua bagi membentuk imuniti berkelompok (herd immunity) dengan memastikan sekurang-kurangnya 80 peratus penduduk dewasa di Malaysia menerima vaksin.

“Ini secara langsung dapat membendung penularan jangkitan Covid-19 daripada menjadi tidak terkawal,” katanya pada catatan di media sosialnya.

Oleh itu beliau mengajak jom daftar sebagai penerima vaksin Covid-19 secara percuma untuk kita semua. Lindung Diri, Lindung Semua. – HARAKAHDAILY 25/5/2021

- Advertisement -