Rakyat perlu waspada manipulasi sentimen kaum

Tan Sri Muhyiddin Yassin
- Advertisement -

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta rakyat negara ini berwaspada terhadap manipulasi sentimen kaum yang dibawa oleh ahli-ahli politik.

Katanya, perkara itu merupakan cabaran utama dialami hampir semua negara yang berbilang kaum apabila terdapat pelaku politik yang cuba menaikkan saham politik masing-masing melalui eksploitasi perasaan kaum.

Justeru, beliau mengingatkan rakyat negara ini supaya mengelakkan perkara itu daripada berlaku.

- Advertisement -

“Kita sedar rakyat negara ini tidak akan sekali-kali mengorbankan kesepaduan sosial dan perpaduan negara yang kita kecapi ini demi matlamat peribadi.

“Kerajaan juga tidak akan sekali-kali berkompromi dalam perkara yang boleh mengganggu gugat perpaduan negara,” katanya ketika melancarkan Dasar Perpaduan Negara dan Rangka Tindakan Perpaduan Negara 2030 secara maya, hari ini.

Menurut Muhyiddin, berpegang pada prinsip inilah Kementerian Perpaduan Negara diwujudkan diterajui oleh Menterinya, Dato’ Halimah Mohamed Sadique dan Timbalan Menteri, Dato’ Seri Ti Lian Ker yang mengalas tugas berat bagi memastikan agenda perpaduan nasional dijayakan.

Jelasnya, sejak ditubuhkan, kementerian itu terus bekerja keras bagi memperkukuh perpaduan, seterusnya menghasilkan Dasar Perpaduan Negara yang bersifat inklusif, jelas dan padu.

Sementara itu, beliau turut mengingatkan semua rakyat supaya sentiasa membetulkan niat dan memperkasa usaha bersama bagi memastikan Malaysia kekal negara yang mempunyai teras perpaduan yang kukuh.

“Ia bukan hanya untuk generasi masa kini, sebaliknya teras perpaduan yang kukuh itu juga demi masa depan generasi pada masa depan.

“Usaha mencapai perpaduan adalah suatu perjalanan yang jauh dan berliku. Ia satu perjalanan, bukan satu destinasi,” katanya lagi. – HARAKAHDAILY 15/2/2021

- Advertisement -