Pemikiran strategik mampu lonjak kompetensi kakitangan

- Advertisement -

BESUT: Sesebuah organisasi memerlukan kumpulan pemikir strategik bagi memastikan kesinambungan dan kelangsungan dalam mencapai sasaran organisasi.

- Advertisement -

Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan, Dr Nazmi Ghazali Azmi berkata, pemikiran strategik mampu melonjakkan kompetensi kakitangan agensi kerajaan negeri.

“Pendekatan tersebut memberi kelebihan dalam merancang langkah-langkah jangka panjang, mengenal pasti peluang, mengurangkan risiko dan memastikan keselarasan dengan matlamat jangka masa panjang organisasi.

“Pasukan pengurusan tertinggi organisasi perlu mengenal pasti kaedah dan pendekatan yang betul berkenaan pengurusan kreativiti dan inovasi kepada kakitangan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Kursus Kepimpinan Pemikiran Strategik 2024 di Tanjung Demong Beach Resort, di sini kelmarin.

Terdahulu program keilmuan anjuran Institut Latihan Darul Naim (ILDAN) itu melibatkan 50 peserta daripada 11 agensi kerajaan negeri.

Perunding Latihan Kanan, Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) Abdul Halim Sunny berkongsi enam slot berkaitan pemikiran strategik sebagai modul kursus.

Objektif program dua hari itu adalah untuk meningkatkan kepimpinan organisasi secara kreativiti dan berinovasi bagi menghasilkan impak positif. – HARAKAHDAILY 7/2/2024

- Advertisement -