Syarikat korporat bantu kerajaan bendung Covid-19

KOTA BHARU: Kumpulan Malvest & Yayasan Kelantan Darulnaim (YAKIN) menyumbang sebanyak RM50,000 kepada kerajaan negeri dalam usaha membantu kerajaan memerangi pandemik Covid-19.

Kumpulan Malvest & YAKIN melalui syarikat usahasama iaitu Kelmedic Sdn Bhd yang merupakan pemaju Troika Kota Bharu iaitu bangunan tertinggi di Kelantan menyerah sumbangan itu untuk disalurkan kepada golongan yang terjejas akibat pandemik Covid-19.

Advertisement

Timbalan Pengerusi Kelmedic Sdn Bhd Azi Rahimee menyerah cek sumbangan tersebut kepada Menteri Besar Kelantan Ustaz Dato’ Bentara Kanan Ahmad Yakob di Pejabat Menteri Besar hari ini.

Pada majlis itu Menteri Besar menyambut baik penglibatan pihak swasta dan agensi kerajaan seperti Kumpulan Malvest dan Yakin bersama dengan Kerajaan Negeri dalam usaha mengatasi cabaran Covid-19.

Beliau berharap syarikat-syarikat swasta turut memainkan peranan dalam pelbagai aspek seperti mematuhi SOP, menggalakkan pekerja menerima vaksin serta melaksanakan program sosial korporat untuk membantu masyarakat di Kelantan.

Azi Rahimee pula berkata YAKIN bersama Kumpulan Malvest memahami kepentingan pihak swasta untuk turut membantu dalam suasana yang mencabar sekarang.

“Kami berharap vaksinasi Covid-19 khususnya di Kelantan dapat dijalankan dengan kadar yang lebih cepat supaya aktviti ekonomi dan sosial dapat pulih seperti biasa,” katanya yang juga Pengarah YAKIN.

Manakala Pengerusi Kumpulan Malvest Dato’ Mohd Tajri Abu Yamin pula berkata, beberapa usaha sedang dirancang di bawah program CSR Malvest2U untuk membantu memerangi pandemik Covid-19.

Menurutnya baru-baru ini sebanyak 30,000 pelitup muka premium keluaran Malvest disumbang kepada Pertubuhan Kerabat D’Raja Kelantan Al-Muhammadi untuk diedarkan kepada Pusat-pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) di Kelantan. – HARAKAHDAILY 20/6/2021