Sedekah: Kuasa memanfaatkan kebajikan dan kebaikan

“TIDAK ada kebaikan pada kebanyakan bisikan-bisikan mereka, kecuali dari bisikan-bisikan orang yang menyuruh (manusia) memberi sedekah, atau berbuat kebaikan atau mengadakan perdamaian di antara manusia. Dan barangsiapa yang berbuat demikian kerana mencari keredhaan Allah, maka kami akan memberinya pahala yang besar.”

Advertisement

(an-Nissa: 114)

Sedekah merupakan pemberian yang ikhlas sebagai bukti ketaatan kepada Allah S.W.T. Sedekah sememangnya tidak dapat dipaksa melainkankan lahir dari hati untuk memberi berdasarkan kemampuan seseorang itu.

Erti sedekah dalam Islam itu sangat luas sekali. Sedekah bukan sahaja dalam bentuk kebendaan, tetapi boleh dilakukan dengan pertolongan, mengajarkan ilmu, senyuman, memberi nafkah, berzikir dan sebagainya. Nabi Muhammad S.A.W bersabda;

“Kamu menyingkirkan batu, duri dan tulang dari tengah jalan itu adalah sedekah bagimu.”

(Hadis Riwayat Bukhari)

“Sesungguhnya orang yang selalu membaca Kitab Allah dan tetap mendirikan sembahyang serta mendermakan daripada apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara terbuka, mereka (dengan amalan yang demikian) mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian.”

(Fatir: 29)

Menginfakkan harta di jalan Allah S.W.T adalah pendekatan al-Quran bagi memanfaatkan harta dan mendidik hati orang Mukmin.

Prof Dr Yusuf AlQaradawi dalam bukunya, Peranan Nilai dan Akhlak dalam Ekonomi Islam, menyebut salah satu nilai Rabbani paling utama dalam Islam ialah penetapan bahawa manusia bukannya pemilik harta yang hakiki, tetapi hanya diberi kuasa untuk memanfaatkan harta Allah.

Ketika Allah S.W.T membicarakan sifat orang yang bertakwa, Allah S.W.T menyatakan salah satu daripada sifat itu ialah orang yang menginfakkan harta di jalan-Nya.

Pada pandangan saya, selama saya bersama PAS, saya telitikan dan didapati ahli-ahli PAS merupakan orang yang banyak melakukan sedekah, terutama dalam bab menginfakkan diri dan harta ke jalan Allah.

 PAS itu sinonim dengan amalan kebajikan. Setiap masa pasti ada program-program ziarah. Malah, di kalangan ahli-ahli PAS juga terlibat dengan NGO-NGO yang bergerak aktif mengagihkan barangan bantuan terutama di musim COVID-19 ini.

Bahkan terdiri daripada YB-YB sendiri yang sanggup ‘ke hulu dan ke hilir’ mengagihkan barang-barang keperluan untuk mereka yang memerlukan. Subhanallah.

Cuba fikirkan, sudah pasti ianya melibatkan pengorbanan dan pengeluaran wang bagi memastikan segalanya berjalan lancar. Dari mana wang itu datang? Tidak lain dan tidak bukan semestinya wang tersebut datang dari poket ahli PAS itu sendiri.

Ahli PAS juga telah dididik dengan penggunaan tabung. Setiap selesai sesuatu program pasti ada ‘tabung bergerak’ maka di sini tarbiyyah dipupuk. Sehingga melahirkan ahli-ahli yang gemar bersedekah. Itulah PAS. Allahuakbar!

Firman Allah S.W.T:

“Dan pada harta-harta mereka, (ada pula bahagian yang mereka tentukan menjadi) hak untuk orang miskin yang meminta dan orang miskin yang menahan diri (daripada meminta).”

(Az-Zariyat: 19)

Di samping itu, ahli-ahli PAS selain berinfak di jalan Allah mereka juga sanggup membantu ahli keluarga terdekat yang kesusahan dan miskin. Malah ada juga yang sanggup berkorban dan menolong sahabat-sahabat sesama jamaah yang ditimpa bencana.

Seseorang itu sudah pasti berkeinginan bersedekah kepada golongan yang tidak berkemampuan seperti golongan miskin agar sedekah itu benar-benar dimanfaatkan si penerimanya. 

Sebenarnya, banyak balasan yang Allah berikan bagi golongan yang gemar bersedekah. Antaranya:

(1) Menghapuskan dosa

Dengan bersedekah juga dapat menghapuskan segala dosa dan kesalahan terdahulu. Namun, terlebih dahulu mestikah segala dosa itu dikesali dan diinsafi dengan Taubat Nasuha untuk tidak mengulanginya lagi.

Baginda S.A.W bersabda yang bermaksud:

“Sedekah itu dapat menghapus dosa sebagaimana air itu memadamkan api.”

(Hadis Riwayat at-Tirmidzi)

(2) Memisahkan diri dari neraka

Nabi S.A.W bersabda:

“Bersedekahlah kamu sekalian, kerana sesungguhnya sedekah itu pemisah dari neraka.”

Selain itu, walau bersedekah apapun dengan bilangan yang sedikit sekalipun dapat mengelakkan diri dari api neraka. Sabda Baginda lagi;

“Jauhkan dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan (sedekah) sebutir kurma.”

(3) Dilipat gandakan pahala

Sedekah juga perbuatan yang sangat disukai Allah S.W.T selain menjadi amalan baik yang memberi ganjaran pahala kepada sesiapa yang bersedekah. Allah berfirman yang bermaksud:

“Perumpamaan orang-orang yang mendermakan (sedekah) harta bendanya di jalan Allah, seperti (orang yang menanam) sebutir biji yang menumbuhkan tujuh untai dan tiap-tiap untai terdapat seratus biji dan Allah melipat gandakan (balasan) kepada orang yang dikehendaki, dan Allah Maha Luas (anugerahNya) lagi Maha Mengetahui.”

(al-Baqarah: 261)

(4) Melalui Jambatan Siratal Mustaqim dengan cepat

Siratal Mustaqim yang tidak ramai berjaya harungi akan menjadi lebih mudah kepada pemberi sedekah. Lalu janganlah kedekut kerana dengan bersedekah akan menjadi pembantu dan penolong kita di hari akhirat nanti.

(5) Memadamkan kepanasan alam kubur

Nabi S.A.W bersabda:

“Sesungguhnya sedekah itu benar-benar akan dapat memadamkan panasnya alam kubur bagi penghuninya, dan orang Mukmin akan bernaung di bawah bayang-bayang sedekahnya.”

(Hadis Riwayat at-Thabrani)

(6) Mendapat naungan pada hari akhirat

Golongan yang gemar bersedekah merupakan golongan yang akan mendapat naungan Allah pada hari akhirat kelak.

Namun, ianya haruslah mereka yang ikhlas iaitu yang tidak menghebahkan pemberiannya itu untuk tujuan menunjuk ataupun riak.

“Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, maka ia menyembunyikan amalnya itu sampai tangan kirinya tidak mengetahui apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya.”

(Hadis Riwayat Bukhari)

(7) Dimasukkan ke syurga tanpa hisab dan seksa

Allah akan membukakan pintu syurga bagi golongan yang gemar bersedekah kerana-Nya. Asalkan niat sedekah adalah ikhlas dan tidak bertujuan buruk atau menunjuk-nunjuk.

(8) Menambah rezeki dan kekayaan

Jangan sesekali bimbang akan berkurangnya rezeki kerana memberi sedekah kepada orang lain. Sesungguhnya dengan bersedekah akan meluaskan dan membukakan pintu rezeki kepada kita. Sabda Baginda:

“Tidak akan berkurang rezeki orang yang bersedekah, kecuali bertambah, bertambah dan bertambah.”

(9) Amalan yang tidak putus sampai mati

Sedekah juga merupakan amalan yang pahalanya berpanjangan sehingga meninggal dunia. Diriwayatkan dari Abu Hurairah R.A, bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

“Apabila anak cucu Adam itu mati, maka terputuslah semua amalnya, kecuali tiga perkara iaitu: sedekah jariah, anak yang soleh yang memohonkan ampunan untuknya (ibu dan bapanya) dan ilmu yang berguna setelahnya.”

(10) Memanjangkan umur

Sungguh indah dan ajaib amalan bersedekah ini sehinggakan Nabi S.A.W bersabda bahawa dengan bersedekah dapat memanjangkan umur pemberi sedekah itu:

“Sesungguhnya sedekahnya orang Muslim itu dapat menambah umurnya, dapat mencegah kematian yang buruk, Allah akan menghilangkan darinya sifat sombong, kefakiran dan sifat bangga pada diri sendiri.”

(Hadis Riwayat Thabrani)

(11) Mengubati penyakit

Dengan bersedekah seikhlas hati dapat menyembuhkan penyakit-penyakit orang yang bersedekah itu, kerana sedekah itu dapat membersihkan hati dan fikiran. Namun semua itu adalah dengan izin Allah S.W.T, Baginda bersabda:

“Ubatilah orang-orang yang sakit di antara kalian dengan bersedekah.”

(12) Menghindari sikap kikir

Salah satu sifat buruk yakni kikir harus sangat dihindari sebab sebagai makhluk sosial, sudah tidak seharusnya kita memiliki sifat sombong dengan beranggapan jika yang kita miliki adalah kerana hasil usaha kita saja tanpa menyedari campur tangan Allah S.W.T dalam hal tersebut. Hal buruk ataupun baik yang terjadi pada diri kita harus disedari jika terdapat campur tangan dari Allah S.W.T dan juga campur tangan dari orang lain sehingga keutamaan bersedekah yang kita lakukan akan menjauhkan kita dari sikap bakhil dan kedekut.

(13) Menghindarkan dari segala bala dan bahaya

Sedekah juga sebagai penolak bala, musibah serta kejahatan terhadap pemberi sedekah.

Rasulullah S.A.W bersabda:

“Bersegeralah untuk bersedekah. Kerana musibah dan bencana tidak bisa mendahului sedekah.”

Sesungguhnya sangat besar ganjaran yang Allah S.W.T berikan kepada hamba-Nya yang bersedekah. Oleh itu, janganlah berkira-berkira untuk memberi sedikit rezeki kita kepada golongan memerlukan.

Hulurkanlah sedikit bantuan dengan kudrat yang ada, paling mudah dan ringan senyumlah kerana sombong itu sifat yang tidak disukai Allah bahkan menjauhkan punca rezeki. Semoga kita adalah sebahagian hambaNya yang gemar memberi. Aamiin Ya Mujib. 

UMMU ANAM KHAIRHARAKAHDAILY 8/11/2020