Teknologi hasilkan baka kerapu harimau, siakap putih

BESUT: Kejayaan penyelidik dalam menghasilkan baka ikan kerapu harimau dan siakap putih menerusi teknologi pembenihan dijangka mampu merancakkan industri penternakan ikan marin di negara ini.

Pengarah Kanan Institut Penyelidikan, Jabatan Perikanan Malaysia, Dr Zainoddin Jamari berkata induk dua spesies ikan tersebut dibangunkan  di bawah Program Pembangunan Baka melibatkan kos RM5.9 juta dan dilakukan di Institut Penyelidikan Perikanan (FRI) Besut, Tanjung Demong, di sini.

“Proses penyelidikan dan penghasilan induk berkualiti ini bermula sejak 2016 lagi dan kini induk itu sudah boleh diagihkan kepada pengusaha terpilih seluruh negara,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Induk Ikan Premium di FRI Tanjung Demong, di sini semalam.

Advertisement

Zainoddin berkata penghasilan ikan berkualiti itu boleh dimanfaat oleh penternak ikan marin kecil-kecilan bagi menambah pendapatan dan mereka boleh mendapatkan bekalan benih daripada pengusaha pusat penetasan.

“Ikan kerapu dan siakap dari induk ini lebih berkualiti kerana tempoh matangnya lebih singkat, isi lebih enak , lebih tahan penyakit dan bentuk lebih cantik yang dihasilkan hasil kacukan daripada baka tempatan dan luar negara,” katanya. – BERNAMA