DAP rakus lebar kuasa, pensyarah UM rasis

- Advertisement -

PROF Dr Edmund Terence Gomez, atau nama penuhnya Prof Dr Edmund Terence A/L Eric Boniface Gomez, pensyarah dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, UM, dilaporkan secara meluas menghentam BERSATU yang didakwa ‘sedang melaksanakan apa yang pernah dilakukan oleh Umno, menggunakan sistem sama, permainan yang sama’ dengan membuat lantikan politik ke syarikat milik kerajaan yang dikuasai olehnya.

Hujah utama yang beliau gunakan adalah:

(1)      Lantikan Dato’ Sazmi Miah, calon BERSATU yang kalah di P.029 Machang, dan Dr Aminuddin Yaacob, calon BERSATU yang kalah di N.37 Air Lanas, sebagai Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR).

(2)      Lantikan Dato’ Zulkifli Mohamad, calon BERSATU yang kalah di N.15 Ladang, dan Dato’ Seri Wan Marzuki Wan Sembok, calon BERSATU yang kalah di N.30 Kijal, sebagai Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH).

Tidak dinafikan bahawa lantikan politik ke agensi-agensi kerajaan adalah bercanggah dengan Janji 22 Manifesto PH ang berbunyi ‘Kerajaan Pakatan Harapan akan memastikan pelantikan ahli lembaga pengarah ke dalam syarikat milik kerajaan nasional dan negeri adalah dari kalangan golongan profesional, dan bukan berdasarkan kaitan politik mereka’.

Begitupun, apa yang kita mahu persoalkan ialah mengenai sikap rasis Prof Gomez ini ibarat ‘kuman di seberang lautan nampak, gajah di pelupuk mata tiada nampak’ ekoran tindakan beliau hanya menyerang BERSATU tetapi tidak pula menyerang DAP sedangkan yang jauh lebih banyak membuat lantikan politik ke syarikat milik kerajaan yang dikuasai olehnya ialah DAP.

Berikut adalah sebahagian lantikan politik ke syarikat milik kerajaan utama membabitkan pemimpin yang memegang jawatan tinggi dalam DAP Pusat dan DAP Negeri, dengan majoriti daripadanya adalah sama ada Ahli Parlimen atau Ahli Dewan Undangan Negeri DAP:

(1)     Lantikan Ahli Parlimen DAP P89 Bentong, Wong Tack, yang merupakan Naib Pengerusi DAP Pahang, sebagai Pengerusi Malaysian Timber Industry Board (Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia, MTIB) pada Ogos 2018. Boleh rujuk laporan ini: https://www.malaysiakini.com/news/437165

- Advertisement -(2)      Lantikan Ahli Parlimen DAP P110 Klang, Charles Santiago, sebagai Pengerusi  Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) pada November 2018. Boleh rujuk laporan ini: https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2018/11/01/ahli-parlimen-klang-dilantik-ketuai-suruhanjaya-perkhidmatan-air-negara/(3)      Lantikan Dr John Brian Anthony, yang merupakan Ahli Jawatankuasa CEC DAP dan Ahli Jawatankuasa DAP Sarawak, sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Bintulu Port Authority (Lembaga Pelabuhan Bintulu, BPA) pada November 2018. Boleh rujuk laporan ini: https://www.theborneopost.com/2018/11/04/dr-john-brian-anthony-appointed-bpa-chairman/(4)      Lantikan Ahli Parlimen DAP P172 Kota Kinabalu, Chan Foong Hin, yang merupakan Setiausaha DAP Sabah, sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Labuan Port Authority (Lembaga Pelabuhan Labuan, LPA) pada Februari 2019. Boleh rujuk laporan ini: https://www.malaymail.com/news/malaysia/2019/02/28/kota-kinabalus-dap-mp-is-new-chairman-of-labuan-port-authority/1727781(5)      Lantikan Jeffrey Chew Gim Eam, yang merupakan mantan Penolong Bendahari DAP Pulau Pinang, sebagai Pengerusi Penang Port Commission dan Pengerusi Penang Port Commission Teluk Ewa (Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang dan Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang Teluk Ewa, PPC dan PPC Teluk Ewa) pada Mac 2019. Boleh rujuk laporan ini: http://bernama.com/bm/news.php?id=1701749 dan https://www.thesundaily.my/archive/dap-upset-police-over-arrest-state-party-official-EUARCH543133(6)      Lantikan Ahli Dewan Undangan Negeri DAP N.28 Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah, yang merupakan Timbalan Pengerusi DAP Selangor, sebagai Pengerusi Port Klang Authority (PKA) (Lembaga Pelabuhan Klang, PKA) pada Mei 2019. Boleh rujuk laporan ini: https://www.malaysiakini.com/news/478033(7)      Lantikan Ahli Parlimen DAP P64 Ipoh Timor, Wong Kah Woh, yang merupakan Ahli Jawatankuasa CEC DAP dan Setiausaha DAP Perak, sebagai Pengerusi Sustainable Energy Development Authority (Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari, SEDA) pada Julai 2019. Boleh rujuk laporan ini: https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/07/23/wong-kah-woh-appointed-seda-chairman(8)      Lantikan Ahli Parlimen DAP P211 Lanang, Alice Lau, yang merupakan Setiausaha Publisiti DAP Sarawak, sebagai Pengerusi National Institute of Occupational Safety and Health (Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara, NIOSH) pada Oktober 2019. Boleh rujuk laporan ini: https://www.malaysiakini.com/news/494634Mengapa mereka yang menyerang Naib Canselor UM sebagai rasis tidak pula menyerang pensyarah dari UM ini sebagai rasis kerana menghentam pemimpin-pemimpin Melayu sahaja tetapi mendiamkan diri dari menyentuh pemimpin-pemimpin bukan Melayu sedangkan yang jauh lebih rakus melebarkan kuasa mereka adalah pemimpin-pemimpin bukan Melayu? – HARAKAHDAILY 3/11/2019

PENAFIAN:
HarakahDaily tidak bertanggungjawab terhadap pandangan yang dikemukakan daripada artikel ini. Ia pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian HarakahDaily mahupun pendirian rasmi PAS. Segala risiko akibat penyiaran ini menjadi tanggungjawab penulis sendiri.

- Advertisement -