Kerajaan PH Kedah takut bayang-bayang

ALOR SETAR: Kerajaan Pakatan Harapan (PH) Kedah dianggap takut bayang-bayang sendiri apabila mengarahkan lori menghantar air tajaan wakil rakyat PAS menghentikan operasi.

Advertisement

Ketua Pembangkang Muhammad Sanusi Mohd Nor berkata, tindakan itu tidak melambangkan sikap kemanusiaan terhadap penduduk yang berdepan dengan kesukaran mendapatkan bekalan air.

“Awalnya diarah agar lambang bulan diturunkan, hari kedua pemandu lori menurunkan lambang tetapi tidak sampai separuh hari operasi itu diarah diberhentikan,” katanya pada sidang media sempena persidangan Dun hari ini.

Lori yang mengangkut air tajaan wakil rakyat PAS sebelum ini membekalkan air kepada penduduk di beberapa kampung di Dun Tanjung Dawai.

Sumber air dan tangki yang digunakan dipinjam daripada Syarikat Air Darul Aman (SADA) dan dibiayai Sekretariat Adun dan Wakil Rakyat PAS Kedah.

Sanusi yang juga Adun Jeneri berkata, tindakan kerajaan PH tersebut dianggap tidak matang.

“Penduduk yang mengalami masalah air tidak mengira bantuan datang dari siapa sebaliknya mengharapkan kesusahan mereka dibantu dan diambil peduli,” ujarnya. – HARAKAHDAILY 16/4/2019