SHAH ALAM: Sebanyak 28 ekor anak ular sawa dan seekor induk telah ditangkap dalam saliran longkang berdekatan sebuah restoran di Seksyen 20, di sini, malam tadi.
Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Ahmad Mukhlis Mukhtar berkata, panggilan berhubung penemuan ular sawa itu diterima pihaknya pada jam 9.56 malam.
“Susulan itu, enam pegawai dan anggota Balai Bomba dan Penyelamat Shah Alam bergegas ke lokasi kejadian.
“Sebaik tiba di lokasi, didapati 28 anak ular sawa yang dipercayai baru menetas serta seekor induk berada dalam saliran longkang berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan melalui Facebook.
Menurutnya, pihak bomba kemudian bertindak menangkap kesemua anak ular serta induknya menggunakan alat penjerut.
“Anak-anak ular sawa berkenaan dianggarkan sepanjang setengah meter manakala induknya kira-kira dua meter,” tambahnya.
Operasi penangkapan 29 ekor ular sawa berkenaan mengambil masa selama 12 minit dan kesemua tangkapan itu kemudian dilepaskan ke tempat yang selamat. – HARAKAHDAILY 8/8/2024