Pilihan raya presiden: Biden digesa tarik diri

Joe Biden (kanan) dan Peter Welch. (FOTO: CBS)
- Advertisement -

WASHINGTON: Senator Peter Welch dari Vermont menjadi ahli senator dari parti Demokrat pertama yang secara terbuka menggesa Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden untuk menarik diri daripada pilihan raya presiden tahun ini.

Beliau menyarankan Biden untuk menilai semula sama ada beliau adalah calon terbaik untuk menewaskan bekas Presiden, Donald Trump, sambil menambah mengenai kebimbangan yang semakin meningkat tentang umur dan keupayaannya untuk melakukan tugas yang telah mengalihkan tumpuan daripada kelemahan Trump yang merupakan pesaingnya, lapor CBS. 

- Advertisement -

“Kita tidak boleh tidak melihat prestasi perbahasan Presiden Biden yang membawa bencana. Kita tidak boleh mengabaikan atau mengetepikan soalan sah yang dibangkitkan sejak malam itu.

“Saya faham mengapa Presiden Biden mahu bertanding. Dia menyelamatkan kami daripada Donald Trump sekali dan mahu melakukannya sekali lagi. 

“Namun, beliau perlu menilai semula sama ada dia calon terbaik untuk berbuat demikian. Pada pandangan saya, dia tidak.

““Untuk kebaikan negara ini, saya menyeru Presiden Biden untuk menarik diri daripada pilihan raya ini,” katanya.

Permintaan Welch itu hadir ketika suara-suara yang menyeru agar Biden berundur daripada bertanding mewakili parti Demokrat semakin meningkat. Beberapa ahli kongres dari seluruh negara termasuk sembilan ahli Demokrat telah secara langsung memanggil presiden untuk keluar dari pilihan raya.

“Saya menyampaikan penilaian ini dengan rasa sedih. Vermont sukakan Joe Biden. Presiden Biden dan Naib Presiden (Kamala) Harris menerima peratusan undi yang lebih besar di sini berbanding di mana-mana negeri lain.

“Namun, pengundi di Vermont bimbang bahawa dia tidak boleh menang kali ini, dan mereka takut dengan pentadbiran Trump. Ini adalah kebimbangan sebenar pengundi biasa yang saya dengar baru-baru ini,” katanya. – Agensi/– HARAKAHDAILY 8/7/2024

- Advertisement -