Pakar bedah jantung dilantik Presiden baharu Iran  

Presiden baharu Iran, Masoud Pezeshkian. (FOTO: IRNA)
- Advertisement -

TEHRAN: Ahli parlimen veteran dan mantan Menteri Kesihatan, Dr Masoud Pezeshkian menang dalam Pilihan Raya Presiden pusingan larian Iran, mengalahkan bekas perunding nuklear, Saeed Jalili dalam saingan yang sengit.

Kementerian Dalam Negeri Iran mengumumkan kemenangan Pezeshkian pada Sabtu, menandakan berakhirnya pilihan raya yang menyaksikan penyertaan pengundi yang ketara walaupun menghadapi pelbagai cabaran.

- Advertisement -

Dalam ucapan pertamanya sejak diisytiharkan sebagai pemenang, Pezeshkian menyampaikan salamnya kepada semua rakyat Iran. 

“Kami akan menghulurkan tangan persahabatan kepada semua orang; kita semua rakyat negara ini; kita harus menggunakan semua orang untuk kemajuan negara,” katanya dalam siaran di televisyen nasional Iran, lapor IRNA.

Melalui platform  X pula, beliau mengucapkan terima kasih kepada rakyat Iran atas kepercayaan mereka, berikra untuk tidak mengecewakan mereka.

“Rakyat  Iran yang dikasihi, pilihan raya telah berakhir dan ini hanyalah permulaan kebersamaan kita. 

“Jalan sukar di hadapan tidak akan lancar kecuali dengan persahabatan, empati, dan kepercayaan anda. 

“Saya menghulurkan tangan saya kepada anda dan saya bersumpah demi kehormatan saya bahawa saya tidak akan meninggalkan anda sendirian di jalan ini.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri Ahmad Vahidi turut melahirkan rasa terima kasih kepada pengundi dan mengucapkan tahniah kepada Pezeshkian atas kemenangannya.

“Alhamdulillah, pilihan raya presiden ke-14 berakhir dengan keselamatan penuh, kemantapan, dan persaingan serius calon dan penyertaan lebih 30 juta rakyat Iran, dan Presiden kesembilan Iran telah dipilih. 

“Masoud Pezeshkian telah dipilih sebagai ketua kerajaan ke-14, dan saya ingin mengucapkan tahniah kepadanya,” kata Vahidi.

Vahidi menangani analisis dan usaha terdahulu yang menunjukkan bahawa pilihan raya di Iran tidak bermakna, menegaskan bahawa keputusan membuktikan dakwaan ini tidak sah. 

Beliau mengucapkan terima kasih kepada semua yang menyumbang untuk mewujudkan suasana pilihan raya yang positif, terutama pengundi, Pemimpin Revolusi Islam Ayatollah Seyyed Ali Khamenei atas bimbingannya, ulama kanan yang menggalakkan pengundian, dan keluarga para syuhada, termasuk Allahyarham Presiden Ebrahim Raisi.

Pilihan raya pusingan larian yang diadakan pada hari Jumaat (5 Julai)  lalu, adalah tindak balas kepada undian pada 28 Jun, pilihan raya mengejut untuk mencari pengganti Presiden Raisi, yang secara tragis meninggal dunia dalam nahas helikopter pada 19 Mei 2024.

Pezeshkian pada mulanya bertanding menentang lima calon, memperoleh jumlah undian terbesar tetapi gagal mencapai majoriti, yang membawa kepada pusingan larian menentang Jalili.

Pengundian pilihan raya pusinan larian itu bermula pada pukul 8 pagi, waktu tempatan, di hampir 59,000 pusat mengundi di seluruh negara dan luar negara. 

Tempoh pengundian dilanjutkan tiga kali, masing-masing selama dua jam, berikutan peratusan keluar mengundi yang tinggi. 

Pihak berkuasa pilihan raya melaporkan bahawa Pezeshkian memperoleh 16,384,403 undi, manakala Jalili meraih 13,538,179 daripada lebih 30 juta pengundi yang keluar mengundi pada pusingan larian pilihan raya berkenaan.

Jurucakap Ibu Pejabat Pilihan Raya Iran, Mohsen Eslami mengumumkan keputusan itu, menyatakan jumlah undi yang dikeluarkan ialah 30,530,157, dengan peratusan keluar mengundi sebanyak 49.8 peratus. 

Eslami menekankan bahawa kemenangan Pezeshkian dicapai dengan lebih 42 peratus daripada jumlah undi pada pusingan pertama pilihan raya presiden.

Pezenshkian  membuang undi di sebuah pusat mengundi di Tehran dan menjelaskan kepentingan pilihan raya itu, menyebutnya sebagai ‘urusan politik penting negara’.

Pezeshkian, 69, seorang  pakar bedah jantung, merupakan timbalan speaker pertama parlimen dari 2016 hingga 2020 dan berkhidmat sebagai menteri kesihatan antara 2001 dan 2005 di bawah mantan Presiden, Mohammad Khatami.

Beliau  sebelum ini bertanding jawatan presiden pada 2013, namun menarik diri, dan gagal layak dalam percubaan kedua pada 2021.

Jumlah keluar mengundi yang kuat dan keazaman rakyat Iran untuk mengambil bahagian dalam proses pilihan raya, walaupun menghadapi gangguan dan ancaman keganasan, menggariskan komitmen mereka terhadap prinsip demokrasi dan harapan mereka untuk masa depan yang lebih baik di bawah kepimpinan Pezeshkian. -Agensi/– HARAKAHDAILY 7/7/2024

- Advertisement -