Situasi terkini Laut Merah: Houthi bincang di Rusia

Mikhail Bogdanov (dua dari kanan) dan Ansarullah Mohammed Abdul-Salam (dua dari kiri) di Moscow, Rusia (FOTO: TASS)
- Advertisement -

MOSCOW: Duta Presiden Rusia untuk negara-negara Timur Tengah dan Afrika dan Timbalan Menteri Luar, Mikhail Bogdanov telah mengadakan pertemuan khas dengan delegasi Houthi Yaman yang melawat Rusia diketuai Yaman Ansarullah Mohammed Abdul-Salam, bagi membincangkan situasi terkini di Laut Merah.

Kementerian luar Rusia mengumumkan pada Selasa bahawa kedua-dua pihak juga bertukar pandangan mengenai masalah penyelesaian menyeluruh krisis ketenteraan-politik selama sembilan tahun di Yaman, lapor agensi berita Rusia, TASS.

- Advertisement -

“Perhatian khusus tertumpu kepada perkembangan situasi di zon konflik Palestin-Israel, serta peningkatan semasa di Laut Merah. 

“Dalam konteks ini, kedua-dua pihak Rusia dan Houthi Yaman mengutuk sekeras-kerasnya serangan berterusan Amerika Syarikat dan United Kingdom ke atas Yaman pada memintas Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB),” ujar kenyataan kementerian berkenaan.

Tambah kenyataan itu, “Dalam konteks ini, mereka (Mikhail Bogdanov dan delegasi Ansarullah) mengutuk sekeras-kerasnya serangan Amerika Syarikat dan British yang berterusan ke atas Yaman dan menyeru keperluan untuk bekerja untuk menghentikan pencerobohan terhadap Palestin dan rakyat Yaman.

“Mereka menekankan kepentingan membangunkan usaha antarabangsa untuk mewujudkan keadaan bagi dialog dalaman yang komprehensif di Yaman dengan pengantaraan PBB.”

Terdahulu, delegasi Yaman menegaskan bahawa operasi Laut Merah tidak mewakili ancaman kepada pelayaran antarabangsa atau menyasarkan sesiapa, tetapi ia adalah operasi yang dikaitkan dengan menyokong rakyat Palestin.

Tentera Yaman telah menyasarkan berpuluh-puluh kapal atau kapal Israel yang menuju ke wilayah yang diduduki di Laut Merah dan selat Bab al-Mandab dalam beberapa bulan lalu sebagai sokongan kepada rakyat Palestin di Semenanjung Gaza yang dibunuh secara beramai-ramai oleh serangan Zionis Israel sejak 7 Oktober 2023 .

Angkatan bersenjata Yaman itu juga telah berikar untuk meneruskan operasi anti-Israel mereka selagi rejim Zionis terus menumpahkan darah rakyat Palestin dan mengepung Gaza.

Mereka juga telah memperhebatkan serangan ke atas kapal AS dan British sejak kedua-dua negara itu melancarkan pencerobohan terhadap bumi  Yaman dengan alasan resolusi Majlis Keselamatan PBB yang hanya membenarkan langkah untuk melindungi perdagangan maritim dan bukan untuk menyerang Yaman. – Agensi/– HARAKAHDAILY 3/7/2024

- Advertisement -