Isu Fan Bingbing: Tiada keperluan lantik duta luar negara

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Tindakan kerajaan Melaka melantik aktres China, Fan Bingbing sebagai Duta Pelancongan Melaka 2024 pada Sabtu lalu (15 Jun) di Encore Melaka, bakal  menimbulkan banyak tanda tanya dalam kalangan warga Melaka.

Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Melaka, Hawa Yaakub berkata, apakah justifikasi kerajaan Melaka dalam membuat keputusan yang boleh dikira amat kontroversi tersebut.

- Advertisement -

“Untuk menjadi Duta Tahun Melawat Melaka 2024, seseorang individu tersebut perlu memiliki beberapa ciri penting untuk memastikan promosi yang efektif dan menarik,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Hawa berkata, antara ciri yang duta perlu ada adalah pengetahuan mendalam tentang Melaka, kemahiran komunikasi yang baik, personaliti yang mesra dan ramah, pengaruh dalam media sosial, dan kemahiran organisasi dan pengurusan acara.

“Selain itu, duta juga perlu mempunyai keterampilan dan penampilan diri yang menarik, imej yang bersih, semangat dan minat yang tinggi terhadap pelancongan, kebolehan menyelesaikan masalah, dan tidak mengenakan caj yang terlalu mahal sehingga merugikan pembayar cukai,” katanya.

Beliau berkata, ciri duta seperti inilah yang seharusnya dapat memainkan peranan yang efektif dalam mempromosikan Melaka sebagai destinasi pelancongan yang menarik kepada pelancong tempatan dan antarabangsa.

“Melantik Fan Bingbing sebagai duta mungkin mempunyai beberapa kelebihan, tetapi terdapat juga beberapa hujah yang mungkin menjadikan beliau tidak sesuai untuk peranan ini. 

“Antara 10 sebab mengapa Fan Bingbing mungkin bukan pilihan terbaik adalah kerana pernah terlibat dalam kontroversi cukai pada 2018 dan hal ini boleh menjejaskan imej dan reputasi Melaka sebagai destinasi pelancongan.

“Seterusnya, keterbatasan pengetahuan tentang Melaka yang boleh mengurangkan keberkesanan beliau dalam mempromosikan Melaka secara autentik dan mendalam, dan sokongan komuniti tempatan yang tidak mendapat sambutan positif dari masyarakat tempatan,” katanya.

Sementara itu, permasalahan yang berlaku adalah logistik dan komitmen yang akan menjejaskan konsistensi dan keberkesanan sepanjang kempen promosi, keterbatasan dalam penglibatan jangka panjang, dan risiko terhadap reputasi destinasi.

“Selain itu, imej yang tidak konsisten juga boleh mengurangkan fokus dan konsistensi dalam mempromosikan Melaka secara eksklusif, dan keterbatasan dalam bahasa dan budaya yang boleh menjadi halangan dalam komunikasi yang efektif.

“Ketidaksesuaian dengan pasaran tempatan dan global turut memberikan impak yang signifikan dalam pasaran tersebut, dan akhirnya bayaran yang tinggi juga melibatkan kos yang amat tinggi dan tidak berbaloi dengan jumlah kos yang dikeluarkan,” ujarnya.

Justeru, Hawa berharap agar kerajaan Melaka perlu meneliti beberapa faktor secara menyeluruh untuk dipertimbangkan sebelum melantik beliau sebagai duta di Melaka walaupun Bingbing seorang yang terkenal dan memiliki pengikut yang ramai.

“Daripada isu kontroversi masa lalu hingga kekurangan pengetahuan tentang Melaka dan reaksi komuniti tempatan, semua ini perlu dinilai untuk memastikan pemilihan duta yang paling sesuai dan benar-benar efektif bagi mempromosikan Melaka,” katanya.

Fan Bingbing berada di sini sejak Jumaat lalu selepas dilantik sebagai Duta Setiakawan Pelancongan Melaka 2024 bagi mempromosi Tahun Melawat Melaka 2024 (TMM2024). – HARAKAHDAILY 19/6/2024

- Advertisement -