200 duta: Cadangan KPKT membazir dana awam

Datuk Asmawar Samat
- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) membantah cadangan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) untuk menubuhkan pasukan 200 duta dalam talian yang dikatakan untuk menyampaikan maklumat sahih dan mengatasi fitnah.

- Advertisement -

Naib Presiden PUTRA, Datuk Asmawar Samat berkata, bantahan parti itu sejajar dengan kritikan keras Presiden Gerakan, Datuk Dr Dominic Lau yang menganggap tindakan KPKT tersebut sebagai satu pembaziran dana awam yang serius dan tidak menepati keperluan rakyat kerana akan menekan kebebasan bersuara.

Menurutnya, lebih baik berterus terang sahaja dengan menyatakan ia adalah agenda pihak tertentu untuk memperkasakan kedudukan kerana sekarang ramai kartel dan perasuah berselindung di sebalik kuasa penguatkuasaan.

“Bukankah agensi-agensi di bawah KPKT berhadapan dengan permasalahan besar isu intergriti melibatkan salah guna kuasa dan rasuah sekarang ini?” katanya dalam satu hantaran di laman sosialnya.

Menurut beliau yang juga Pengerusi Biro Membasmi Kemiskinan, Pertanian dan Aduan Awam PUTRA, permasalahan seperti ini sepatutnya dibanteras oleh agensi siasatan bebas seperti Ombudsman yang masih dalam cadangan untuk ditubuhkan dalam tempoh terdekat, bukannya penubuhan pasukan ‘cybertrooper’ yang nantinya umpama mahu menegakkan benang yang basah.

Media tempatan pada 4 Jun lalu melaporkan Pengerusi Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan telah menyatakan hasrat penubuhan Ombudsman Malaysia yang mempunyai bidang kuasa ke atas semua agensi kerajaan termasuk badan-badan penguatkuasa untuk mengatasi permasalahan kelemahan pentadbiran dan ketirisan.

Oleh yang demikian, menurut Asmawar lagi, Menteri KPKT, Nga Kor Ming secara sedar atau tidak dapat dilihat telah tersalah bertindak secara silo yang boleh dianggap membelakangi aspirasi kerajaan Madani yang disertainya dan kesejahteraan rakyat.

“Sebelum ini semasa zaman BN ada Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) dan sekarang zaman PH ada Jabatan Komunikasi Komuniti (JKOM), tidak cukup lagi ke membazir wang rakyat? Ini semua untuk melaksanakan agenda politik parti yang menggunakan dana kerajaan yang merupakan (duit) rakyat,” katanya. – HARAKAHDAILY 15/6/2024

- Advertisement -