Robot anjing tentera masa depan China

Seorang tentera China (kanan) menguji mesingan yang dipasang pada robot anjing robot sebelum menyertai latihan ‘Golden Dragon 2024’ China-Kemboja di kampung Svay Chok, utara Phnom Penh Kemboja. (FOTO: AP)
- Advertisement -

PHNOM PENH: China telah mempamerkan robot berbentuk seperti anjing tetapi bersenjatakan senapang untuk tujuan ketenteraan bagi menggantikan manusia di medan perang.

Ketika latihan ketenteraan baru-baru ini dengan Kemboja, tentera China mempamerkan teknologi perang terbaharu itu yang merupakan robot anjing robot dengan senapang automatik yang dipasang di bahagian belakangnya, yang pada asasnya menjadikan kawan terbaik manusia (secara elektronik) untuk menjadi mesin pembunuh.

- Advertisement -

Sorang askar yang dikenali sebagai Chen Wei dalam video yang disiarkan stesen penyiaran CCTV  berkata, “Ia (robot anjing) boleh bertindak sebagai anggota baharu dalam operasi pertempuran ketenteraan kami, menggantikan anggota (manusia) kami untuk menjalankan peninjauan dan mengenal pasti (musuh), dan seterusnya menyerang sasaran.”

Video berdurasi dua minit yang dibuat ketika latihan ‘Golden Dragon 2024’ China-Kemboja itu juga menunjukkan robot itu berjalan, melompat, berbaring dan bergerak ke belakang di bawah kawalan pengendali jauh.

Robot anjing berpotensi digunakan China sebagai teknologi dalam sektor ketenteraan negara itu. (FOTO: AP)

Dalam satu latihan, robot penembak senapang membawa unit infantri ke dalam bangunan simulasi, lapor CNN.

Bahagian akhir video itu juga menunjukkan senapang automatik yang dipasang di bawah dron udara enam pemutar, menggambarkan apa yang dikatakan video itu sebagai ‘pelbagai peralatan pintar tanpa pemandu’ China.

Penggunaan tentera robot anjing; dan sudah tentu dron udara kecil bukanlah sesuatu yang baharu. 

Video CCTV tahun lepas turut menonjolkan taring elektronik bersenjatakan senapang China dalam latihan bersama melibatkan tentera China, Kemboja, Laos, Malaysia, Thailand dan Vietnam yang diadakan di China pada November lalu.

Pada tahun 2020, Tentera Udara Amerika Syarikat pernah menunjukkan cara ia menggunakan robot anjing  sebagai satu pautan dalam Sistem Pengurusan Pertempuran Termaju (ABMS), yang menggunakan kecerdasan buatan (AI) dan analitik data pantas untuk mengesan dan menentang ancaman terhadap aset tentera AS.

Kemunculan robot anjing dalam latihan ketenteraan China menunjukkan ia telah mencapai perkembangan dalam kemajuan teknologi ini. (FOTO: Reddit)

Sejak perang Rusia-Ukraine pada 2022, dron telah menjadi perkara biasa di medan perang, di darat, laut dan udara, dengan kenderaan kawalan jauh yang murah mampu menumpaskan mesin tentera yang canggih seperti kereta kebal dan juga kapal perang.

Kebolehan dron maut yang dilihat di medan perang Ukraine telah menunjukkan teknologi itu menonjolkan kehebatan, membolehkan pasukan tentera dengan belanjawan pertahanan yang kecil bersaing dengan musuh bersenjata dan dibiayai yang jauh lebih baik.

China adalah salah satu pengeksport dron terkemuka di dunia, tetapi tahun lepas Kementerian Perdagangannya meletakkan kawalan eksport ke atas teknologi dron, memetik keperluan untuk ‘menjaga keselamatan dan kepentingan negara’.

Angkatan Bersenjata Diraja Kemboja dan Tentera Pembebasan Rakyat China (PLA) dalam sidang taklimat mengenai robot anjing robot yang dilengkapi senjata bagi kegunaan di medan perang di Phnom Penh, Kemboja. (FOTO: AFP/Getty Images melalui CNN Newsource)

Menurut Global Times yang memetik kenyataan pakar teknologi yang tidak dinamakan sebagai berkata, kehadiran robot anjing robot pada latihan dengan tentera asing itu telah menunjukkan tahap perkembangan yang lebih maju.

“Biasanya, peralatan baharu tidak akan dibawa ke dalam latihan bersama dengan negara lain, jadi robot anjing robot itu mesti telah mencapai tahap kematangan teknikal tertentu,” kata pakar tersebut. – Agensi-HARAKAHDAILY 30/5/2024

- Advertisement -