Helikopter dinaiki Presiden Iran terhempas

Ebrahim Raisi
- Advertisement -

TEHRAN: Sebuah helikopter yang membawa Presiden Iran, Ebrahim Raisi dan menteri luar negerinya terhempas pada Ahad ketika ia melintasi kawasan pergunungan dalam kabus tebal.

Pegawai kerajaan Iran memberitahu Reuters, penyelamat sedang bergelut untuk sampai ke lokasi kejadian.

- Advertisement -

Pegawai itu berkata, nyawa Raisi dan Menteri Luar Negeri Iran, Hossein Amir-Abdollahian “berisiko berikutan nahas helikopter”; yang berlaku dalam perjalanan pulang dari lawatan ke sempadan dengan Azerbaijan di barat laut Iran.

“Kami masih berharap tetapi maklumat yang datang dari tapak nahas sangat membimbangkan,” kata pegawai itu kepada Reuters, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Selain Raisi dan Abdollahian; Gabenor Wilayah Azerbaijan Timur, Malek Rahmati, dan Imam Solat Jumaat di Tabriz, Hojjatoleslam Al Hashem; serta beberapa pegawai lain dipercayai turut berada dalam helikopter berkenaan.

Siaran TV kerajaan Iran, IRNA pula memetik seorang pegawai sebagai berkata sekurang-kurangnya seorang penumpang dan seorang anak kapal telah menghubungi pasukan penyelamat.

Sementara itu, ketua kakitangan tentera Iran mengarahkan semua sumber tentera dan Pengawal Revolusi elit digunakan dalam operasi mencari dan menyelamat.

Sebelum ini, penyiar nasional itu telah menghentikan semua program berkala bagi menayangkan solat hajat untuk Raisi di seluruh negara.

“Kami sedang mencari dengan teliti setiap inci kawasan umum nahas itu,” lapor IRNA kerajaan memetik kenyataan seorang komander tentera wilayah sebagai berkata, “Kawasan (nahas helikopter) itu mempunyai keadaan cuaca yang sangat sejuk, hujan dan berkabus. Hujan beransur-ansur bertukar menjadi salji.”

Sementara itu, Pemimpin Tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei, yang memegang kuasa muktamad dengan mengenai dasar luar dan program nuklear Iran, berusaha untuk meyakinkan rakyat Iran, berkata, insiden tersebut tidak akan ada gangguan kepada hal ehwal negara.

Media kerajaan Iran berkata, cuaca buruk menyebabkan nahas dan merumitkan usaha menyelamat; dan terdahulu, IRNA melaporkan Raisi terbang menggunakan helikopter Bell 212 buatan Amerika Syarikat.

Susulan daripada itu, negara-negara jiran Iran menyatakan kebimbangan dan menawarkan bantuan dalam sebarang penyelamatan. Dron Turkiye dilaporkan telah mengenal pasti punca haba yang disyaki serpihan helikopter itu dan telah berkongsi koordinat tapak kemungkinan nahas dengan pihak berkuasa Iran, lapor Anadolu Agency di platform X.

Rumah Putih pula berkata, Presiden AS, Joe Biden telah diberi taklimat mengenai laporan mengenai nahas itu, sementara Kesatuan Eropah (EU) menawarkan teknologi pemetaan satelit kecemasan.

Nahas itu berlaku pada masa perbezaan pendapat yang semakin meningkat di Iran berhubung pelbagai krisis politik, sosial dan ekonomi.

Pemerintah ulama Iran menghadapi tekanan antarabangsa berhubung program nuklear Tehran yang dipertikaikan dan hubungan ketenteraan yang semakin mendalam dengan Rusia semasa perang di Ukraine.

Sejak sekutu Iran, Hamas menyerang Israel pada Okt. 7, mencetuskan serangan Israel ke atas Gaza, kebakaran yang melibatkan kumpulan yang bersekutu dengan Iran telah meletus di seluruh Timur Tengah.

Raisi, 63, dipilih sebagai Presiden Iran pada 2021, dan sejak memegang jawatan telah mengarahkan undang-undang moral diketatkan, menyelia tindakan keras berdarah terhadap protes antikerajaan dan mendesak bersungguh-sungguh dalam rundingan nuklear dengan kuasa dunia.

Dalam sistem dwi politik Iran, yang berpecah antara pertubuhan perkeranian dan kerajaan, mentor Raisi berusia 85 tahun, Khamenei, pemimpin tertinggi sejak 1989, yang memegang kuasa membuat keputusan pada semua dasar utama.

Selama bertahun-tahun ramai yang melihat Raisi sebagai pesaing kuat untuk menggantikan Khamenei, yang telah menyokong dasar utama Raisi.

Kemenangan Raisi dalam pilihan raya yang diuruskan rapi pada 2021 membawa semua cabang kuasa di bawah kawalan penyokong tegar, selepas lapan tahun jawatan presiden dipegang oleh ahli pragmatis, Hassan Rouhani dan perjanjian nuklear dirundingkan dengan kuasa termasuk Washington.

Bagaimanapun, pendirian Raisi mungkin terjejas oleh bantahan yang meluas terhadap pemerintahan perkeranian dan kegagalan untuk memulihkan ekonomi Iran, yang dihalang oleh sekatan Barat.

Raisi telah berada di sempadan Azerbaijan pada hari Ahad untuk merasmikan Empangan Qiz-Qalasi, sebuah projek bersama kedua-dua buah negara.

Presiden Azerbaijan, Ilham Aliyev, yang berkata beliau telah mengucapkan ‘perpisahan mesra’ kepada Raisi pada awal hari Ahad itu, menawarkan bantuan dalam operasi menyelamat. – Agensi – HARAKAHDAILY 20/5/2024

- Advertisement -