Serangan Israel ke atas Gaza: Hari ke-140

Tentera Israel beroperasi di tengah-tengah konflik yang berterusan antara Israel dan kumpulan pejuang Islam Palestin Hamas, di lokasi yang diberikan sebagai Hospital Nasser di Semenanjung Gaza dalam gambar bertarikh 18 Feb 2024. (FOTO: REUTERS)
- Advertisement -

Serangan Zionis Israel ke atas Semenanjung pada hari ini, Jumaat (23 Feb) sejak 7 Oktober tahun lepas kini sudah memasuki hari ke-140. 

Berikut ialah senarai keadaan keadaan di Gaza pada Jumaat, 23 Februari 2024:

- Advertisement -

Pergaduhan dan krisis kemanusiaan:

  • Satu siri serangan Israel ke atas Gaza tengah pada Khamis telah membunuh 40 orang dan mencederakan lebih 100, kata pihak berkuasa di kawasan yang dikepung itu
  • Sementara itu, lapor Al Jazeera ketika serangan Israel ke atas Hospital Nasser di bandar Khan Younis berterusan, agensi bantuan berharap dapat memindahkan kira-kira 140 pesakit yang terkandas di sana. Pihak berkuasa Palestin melaporkan bahawa tentera Israel berundur dari kompleks itu dan kemudian menyerbunya semula.
  • Kementerian kesihatan Gaza berkata bahawa 110 pesakit sedang menunggu untuk dipindahkan. Lapan pesakit di Nasser telah meninggal dunia akibat kekurangan tenaga dan oksigen empat hari sebelum itu dan badan mereka mula reput, menimbulkan risiko kepada pesakit lain.
  • Penduduk Gaza yang berjumlah 2.3 juta menghadapi kelaparan yang teruk dan penularan penyakit dalam krisis kemanusiaan yang disifatkan oleh pegawai bantuan sebagai tidak pernah berlaku sebelum ini.
  • Secara berasingan, panel bebas yang menyiasat dakwaan Israel mengenai hubungan antara Agensi Bantuan dan Pekerjaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, badan PBB yang bertanggungjawab ke atas pelarian Palestin, akan memberi tumpuan sama ada agensi itu telah melakukan secukupnya untuk menegakkan piawaian berkecuali PBB.

Ketegangan dan diplomasi:

  • Bercakap kepada pemberita semasa sidang kemuncak menteri luar G20 di Rio de Janeiro di Brazil, ketua dasar luar Kesatuan Eropah.  Josep Borrell berkata bahawa Israel tidak boleh menyekat negara Palestin secara unilateral
  • Di New York City, beribu-ribu penunjuk perasaan telah berarak ke pejabat kumpulan pelobi pro-Israel American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), menuntut gencatan senjata segera dalam perang Israel ke atas Gaza.
  • Dalam sesi pendengaran di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), China berkata bahawa rakyat Palestin ‘tidak boleh dinafikan’ akan hak dan keadilan mengenai pendudukan haram  Israel di wilayah Palestin. “Keadilan telah lama tertangguh, tetapi ia tidak boleh dinafikan,” kata penasihat undang-undang Kementerian Luar China, Ma Xinmin kepada mahkamah di The Hague.
  • Akhirnya, ketika ketegangan terus meningkat di serantau, kumpulan bersenjata Lubnan Hizbullah berkata ia menyerang beberapa pangkalan Israel dan menyasarkan dua bangunan di mana tentera berkumpul di bandar Metula dan Manara. Kumpulan itu berkata, serangannya ke atas Israel akan berhenti apabila perang ke atas Gaza berakhir. – HARAKAHDAILY 23/2/2024
- Advertisement -