Mas Ermieyati minta penjelasan Menteri Pelancongan

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Ketua Portfolio Pelancongan Seni & Budaya PERIKATAN NASIONAL (PN), Mas Ermieyati Samsudin membangkitkan kebimbangan mengenai dakwaan salah guna kuasa oleh Menteri Pelancongan, Datuk Seri Tiong King Sing.

“Sebagai Ahli Parlimen (Masjid Tanah), adalah menjadi kewajipan saya untuk membangkitkan kebimbangan mengenai dakwaan salah guna kuasa oleh Datuk Seri Tiong King Sing. 

- Advertisement -

“Terbaharu, saya dimaklumkan YB Tiong telah mengarahkan menamatkan kontrak Ketua Pengarah Lembaga Penggalakan Pelancongan Negara, Datuk Dr Ammar Abd Ghappar tanpa alasan yang kukuh.

“Saya pernah bekerjasama dengan Datuk Dr Ammar dan beliau seorang yang berdedikasi dalam menjalankan tugas dan komited untuk meningkatkan pelancongan negara,” katanya dalam satu kenyataan media di Facebook beliau, hari ini.

Menurut Mas Ermieyati, Ammar berpengalaman luas dalam industri pelancongan dan dilihat beliau sebagai aset kepada industri pelancongan negara.

“Dalam usaha negara yang bakal menyambut tahun melawat Malaysia 2026, tuduhan terhadap salahlaku YB Tiong amat membimbangkan dan saya menggesa pihak berkenaan mengambil tindakan segera menyiasat dakwaan yang serius ini.

“Jika kerajaan serius menegakkan ketelusan dan tata kelola yang baik, pihak Kerajaan perlu menyiasat dan mengeluarkan kenyataan yang jelas mengenai segala dakwaan yang diketengahkan pelbagai pihak,” tegasnya.

Tambah Mas Ermieyati, pemain industri pelancongan bimbang jika tiada siasatan atau kenyataan rasmi dari pihak kerajaan, dakwaan yang tersebar akan menjejaskan industri pelancongan negara.

“Dakwaan melibatkan tindakan dan tingkah lakunya tidak mencerminkan integriti dan standard etika yang diharapkan daripada seorang menteri, terutamanya di negara seperti Malaysia yang terkenal dengan budaya kerja berbilang kaum dan harmoni.

“Tuduhan terhadap YB Tiong merisaukan banyak pihak. Bermula dari pelantikan rakan-rakan dan ahli keluarga ke jawatan penting dalam pejabat pelancongan adalah kesan nepotisme dan kronisme, yang kedua-duanya tidak mempunyai tempat dalam kerajaan yang telus dan berasaskan merit,” hujahnya.

Tambahan lagi, ujar beliau, pertukaran sewenang-wenangnya pegawai kerajaan tanpa alasan yang munasabah menimbulkan persoalan serius tentang motif di sebalik tindakan tersebut.

Mas Ermiyati berkata, penyalahgunaan dana kerajaan adalah satu lagi tuduhan serius yang tidak boleh diabaikan. 

“Sektor pelancongan memainkan peranan penting dalam ekonomi Malaysia, dan sebarang salah urus atau penyelewengan dana boleh membawa kesan buruk kepada industri dan negara secara keseluruhannya.  Adalah mustahak bahawa dakwaan sedemikian disiasat dan ditangani dengan teliti.

“Tingkah laku seorang menteri bukan sahaja mencerminkan dirinya, tetapi kepada kerajaan dan negara secara keseluruhannya.  

“Rakyat Malaysia berbangga dengan budaya kerja mereka yang pelbagai dan inklusif, dan tindakan YB Tiong sangat bertentangan dengan nilai-nilai ini.  

“Adalah penting bagi pemimpin kita memimpin melalui teladan dan menegakkan piawaian etika dan tadbir urus tertinggi,” tegas beliau.

Mas Ermieyati menyatakan, tanggungjawab kini terletak pada kerajaan dan pihak berkuasa yang berkaitan untuk menyiasat dakwaan ini secara menyeluruh dan mengambil tindakan yang sewajarnya. 

“Integriti institusi demokrasi kita dan kepercayaan rakyat menjadi taruhan. Tindakan pantas dan tegas diambil untuk menangani kebimbangan ini dan memastikan prinsip ketelusan, akauntabiliti dan tadbir urus yang baik adalah penting,” katanya lagi.

Kesimpulannya, tegas beliau,  dakwaan terhadap YB Tiong amat membimbangkan dan menuntut perhatian segera.  

“Sebagai ahli parlimen, saya menggesa kerajaan untuk mengambil serius dakwaan ini dan menjunjung standard tertinggi integriti dan kelakuan beretika.

“Hanya melalui tindakan sedemikianlah kita dapat mengekalkan kepercayaan dan keyakinan rakyat Malaysia serta menjunjung nilai yang mentakrifkan negara kita,” katanya. – HARAKAHDAILY 23/2/2024

- Advertisement -