ICC diselar halang pemain kriket Australia sokong Gaza

Usman Khawaja (FOTO: CODE Sports)
- Advertisement -

DUBAI: Majlis Kriket Antarabangsa (ICC) telah diselar kerana menunjukkan sentimen ‘kekurangan moral’ selepas ia enggan membenarkan pemain kriket Australia, Usman Khawaja menunjukkan sokongan di padang untuk Gaza di mana lebih 20,000 rakyat Palestin telah terbunuh oleh serangan kejam Zionis Israel.

Insiden tercetus ketika Khawaja memakai but dalam warna bendera Palestin yang tertulis perkataan yang berbunyi:  ‘Kebebasan adalah hak asasi manusia’ dan ‘Semua nyawa adalah sama’ dalam sesi latihan menjelang perlawanan pertama menentang Pakistan awal bulan ini.

- Advertisement -

Dalam catatan emosi di X, Khawaja kemudiannya berkata,  ICC ‘memberitahu saya saya tidak boleh memakai kasut saya  itu di padang kerana mereka percaya ia adalah kenyataan politik yang tertakluk di bawah garis panduan mereka’.

Beliau juga ditegur oleh ICC kerana memakai lilitan hitam, selain percubaan seterusnya – mencetak objek burung merpati dan dahan zaitun pada kasutnya – juga disekat oleh ICC dengan jurucakap badan induk dunia kriket yang dipetik oleh ESPNCricinfo sebagai berkata bahawa ia adalah ‘mesej peribadi seperti ini tidak dibenarkan mengikut Klausa. F Peraturan Pakaian dan Peralatan’.

“ICC menyokong pemain menggunakan platform mereka di luar arena permainan untuk mempromosikan hak asasi manusia, keamanan dan kesaksamaan dan akan menggalakkan beliau untuk terus menggunakan platform alternatif,”  tambah jurucakap ICC.

Khawaja bagaimanapun berkata logo itu, merujuk kepada Artikel 1 Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat, telah diluluskan oleh Cricket Australia dan Persatuan Pemain Kriket Australia.

“Saya menghormati ICC dan peraturan yang mereka ada. Saya sangat terbuka dan jujur dengan itu. Saya akan berurusan dengan ICC tentang perkara itu,” katanya.

Terdahulu pada 2014, pemain England, Moeen Ali dilarang oleh ICC daripada memakai gelang tangan yang memaparkan slogan ‘Selamatkan Gaza’ dan ‘Bebaskan Palestin’.

Bagaimanapun, pada 2019, pemain kriket India memakai topi gaya penyamaran tentera dalam perlawanan menentang Australia sebagai solidariti dengan polis separa tentera India yang terbunuh dalam serangan di Kashmir yang ditadbir India.

ICC juga membenarkan beberapa pemain kriket  ‘berlutut’ sebelum perlawanan antarabangsa sebagai solidariti terhadap  pergerakan Black Lives Matter (BLM)  pada 2020 dan 2021.

“Saya telah mengikuti apa yang telah dialami Usman Khawaja dan saya tidak boleh mengatakan saya terkejut dengan pendirian ICC itu,” kata bekas pemain boling pantas Hindia Barat, Michael Holding.

“Kebanyakan organisasi lain menunjukkan sedikit kesamarataan dengan sikap dan tingkah laku mereka dalam isu (berkenaan hak asasi manusia), tetapi kenapa tidak ICC. 

“Sekali lagi, ICC menunjukkan kepura-puraan dan kekurangan moral mereka sebagai sebuah organisasi.

“Peraturan ICC mengatakan pemesejan semula ‘kelulusan tidak akan diberikan untuk mesej yang berkaitan dengan aktiviti atau sebab politik, agama atau kaum’, jadi bagaimana orang dibenarkan berlutut untuk BLM, selain menampilkan sokongan dengan warna LGBTQ?” soalnya.

Kapten Australia, Pat Cummins juga menyokong pendirian Khawaja dan menunjukkan sokongan sambil mempersoalkan kekurangan kejelasan ICC mengenai peraturan yang membenarkan pemain menunjukkan sokongan untuk tujuan tersebut.

“Saya fikir Khawaja  mempertahankan apa yang dia percaya dan saya fikir dia melakukannya dengan penuh hormat. Semua kehidupan adalah sama dan saya tidak fikir ia sangat menyinggung perasaan, dan saya akan mengatakan perkara yang sama tentang burung merpati itu,” katanya. 

Israel melancarkan serangan habis-habisan ke atas Gaza selepas serangan 7 Oktober oleh Hamas. Sebagai tambahan kepada 20,000 orang yang terbunuh di kawasan yang dikepung, lebih 54,000 telah cedera dan beratus-ratus masih dilaporkan tertimbus di bawah runtuhan bangunan yang dibom tentera Zionis.  HARAKAHDAILY  25/12/2023

- Advertisement -