Ucapan 3R PMX di Kemaman: Skrip Khawarij dan takfiri?

- Advertisement -

ADAKAH skrip Khawarij dan takfiri memang ada dalam strategi politik PH?

Beberapa ketika lepas, seorang Ahli Parlimen DAP melabelkan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang yang merupakan mantan Naib Ketua Kesatuan Ulamak Sedunia membawa fahaman Khawarij. Walaupun ia dilontarkan dalam bentuk persoalan, tetapi jelas sekali label Khawarij itu dilemparkan. 

Semalam Perdana Menteri pula membawa naratif yang sama. Tanpa segan silu, digelar pihak pembangkang sebagai pelampau. 

“Bibit-bibit Khawarij dan takfiri telah mula meresap.”

“Negara ini tidak akan selamat kalau puak pelampau ini terus menghasut dan memecah belah.”

Demikian antara isi kandungan 3R oleh Perdana Menteri Malaysia di hadapan orang Kemaman. Walaupun cuba berkias seolah bukan dituju kepada PAS.

Ini adalah kenyataan yang bahaya. Tuduhan Khawarij adalah tuduhan yang berat. Label sebagai Khawarij ini memang mudah dilemparkan kepada Islamis. Dan mudah pula dipercayai oleh orang-orang yang gagal memahami agama. Inilah propaganda Islamofobia yang gemar digunakan untuk membina persepsi terhadap golongan yang menjadikan al-Quran dan Hadis sebagai dasar serta rujukan.

Hati-hati dengan puak yang mengkhawarijkan orang agama tetapi mesra dengan liberalis. Cukuplah jawapan pimpinan utama PAS ini untuk menyangkal naratif yang dibawa PH.

“Kalau Islamis itu Khawarij, apakah mereka yang menuduh itu layak disifatkan seperti Saidina Ali?” – Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.

“Kalau kami ini Khawarij, dah tak ada penduduk minoriti di Kelantan, Terengganu, Kedah. Dah tak wujud patung-patung besar di negeri kami. Kalau kami Khawarij, kami tak sertai pilihan raya.” -YB Datuk Ustaz Idris Ahmad.

Apakah perkara melampau dan ekstrem yang PAS lakukan? Adakah berusaha melaksanakan hukum agama dan mencegah kemungkaran itu ekstrem wahai Perdana Menteri?

Adakah jika saya menggunakan ayat yang sama contohnya, “Saya tidak kata kerajaan sekarang sebagai Komunis, liberal atau mesra LGBT, tapi unsur-unsur itu ada…” adakah ia boleh diterima oleh kerajaan?

Sekadar bertanya…

YB USTAZ AHMAD FADHLI SHAARI
Ketua Penerangan PAS Pusat
Ahli Parlimen Pasir Mas – HARAKAHDAILY 30/11/2023

- Advertisement -

Berita ini lebih mudah dan cepat dibaca di aplikasi Harakahdaily. Muat turun sekarang!

Sertai saluran WhatsApp Harakahdaily untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!