ALOR SETAR: Adun-Adun baharu PERIKATAN NASIONAL (PN) Kedah tidak sabar lagi untuk menyertai persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) yang akan bermula Ahad ini.
Mereka akan menimba pengalaman pertama berbahas bagi memastikan Belanjawan Kedah 2024 dapat dimanfaatkan rakyat pada tahun hadapan.
PN mempunyai 33 daripada 36 Adun di Dun Kedah dengan majoriti besar tentunya tidak berdepan laluan sukar bagi meluluskan Belanjawan 2024.
Adun Pengkalan Kundur, Mardhiyah Johari berkata, sidang Dun terbabit akan dimanfaatkan sebagai salah seorang ahli legislatif di Dun.
Malah katanya beliau sudah membuat persediaan bagi membahas Belanjawan Kedah 2024.
“Saya berharap sidang Dun dapat berlangsung dalam suasana yang matang dengan penglibatan ramai Adun baharu,” katanya.
Adun Kulim Wong Chia Zhen berkata, persidangan Belanjawan minggu hadapan merupakan kali kedua bagi Adun-Adun baharu.
Katanya, sidang kali pertama sebelum ini hanyalah untuk majlis angkat sumpah Adun dan pelantikan Speaker Dun.
“Sidang Dun menjadi tempat paling sesuai untuk kami membahaskan demi masa depan Kedah dan kebajikan serta kesejahteraan rakyat,” ujarnya yang juga anggota Exco Kerajaan Negeri.
Adun Bandar Baru, Ts Dr Mohd Suffian Yusoff turut melahirkan perasaan teruja untuk menyertai perbahasan pada sidang Dun kali ini.
Katanya beliau akan memanfaatkan pengalaman ketika berkhidmat sebelum ini untuk berkongsi idea dan buah fikiran untuk pembangunan negeri Kedah.
“Inilah masanya untuk berkongsi pengalaman dan kepakaran bagi memajukan Kedah agar dapat bersaing dengan negeri-negeri maju lain,” jelas beliau.
Menteri Besar, Dato’ Seri Muhammad Sanusi Md Nor dijangka membentang Belanjawan Kedah 2024 pada hari pertama persidangan Dun, 26 November. – HARAKAHDAILY 24/11/2023
Berita ini lebih mudah dan cepat dibaca di aplikasi Harakahdaily. Muat turun sekarang!
Sertai saluran WhatsApp Harakahdaily untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!