Konsert Coldplay umpama ‘sembelih tengkuk rakyat Palestin’

Dr Riduan Mohamed Nor

KUALA LUMPUR: Lajnah Kesenian dan Kebudayaan PAS Pusat (LESTARI) membantah keras penganjuran konsert Coldplay pada 22 November ini di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Advertisement

Pengerusinya, Dr Riduan Mohamed Nor berkata, konsert itu bukan sekadar mengundang artis yang mempromosikan LGBT, tetapi juga langsung tidak melihat kepada sensitiviti umah di mana ketika ini Gaza sedang berdepan dengan tindakan zalim rejim zionis laknatullah sejak lebih sebulan lalu.

“Konsert Coldplay ini umpama ‘menyembelih tengkuk rakyat Palestin’ di mana sepatutnya seluruh negara menghalang konsert liar artis LGBT ini, dan sebaliknya menganjurkan program-program yang lebih berteraskan kepada solidariti Palestin.

“Amatlah mengecewakan bagi kami sebagai front anak seni di bawah LESTARI melihat perkembangan ini tatkala bumi Gaza sedang menangis,” ujarnya dalam kenyataan, hari ini.

Justeru, ujarnya LESTARI membantah sekeras-kerasnya tindakan kerajaan membenarkan penganjuran konsert itu dan kata-kata aluan oleh penguasa negara yang mengucapkan selamat datang kepada Coldplay berkonsert di negara ini umpama langsung tidak memikirkan sensitiviti ummah di Gaza.

Begitupun, kata beliau masih ada kesempatan lagi untuk program itu dibatalkan serta-merta. – HARAKAHDAILY 20/11/2023