Apa nawaitu Blinken terbang dari Tebing Barat ke Iraq?

Blinken dalam pertemuannya dengan Abbas di Ramallah, Tebing Barat (gambar kiri); dan ketika mengadakan perbincangan dengan Muhammas Shia di Baghdad, Iraq. (gambar kanan). (FOTO: AFP/Getty Images)

Kunjungan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Antony Blinken yang diketahui berbangsa Yahudi ke Tebing Barat kononnya dalam meneruskan usaha diplomatiknya mengenai perang Israel-Hamas ke Tebing Barat sebelum terbang ke Baghdad, Iraq menimbulkan persoalan tentang apakah nawaitu sebenar beliau?

Advertisement

Laporan media Barat menyebut kunjungan Blinken selepas mengunjungi Israel dan Jordan dari Jumaat (3 Nov) itu adalah bermatlamat untuk cuba meyakinkan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas bahawa pentadbiran Biden sedang meningkatkan usaha untuk meringankan penderitaan penduduk awam Gaza; dan menegaskan bahawa rakyat Palestin mesti mempunyai suara utama dalam apa sahaja yang akan datang untuk wilayah itu selepas konflik Hamas-Israel berakhir.

Blinken kemudiannya terbang ke Baghdad untuk berbincang dengan Perdana Menteri Iraq, Mohammed Shia al-Sudani ketika media-media Barat melaporkan bahawa tentera AS di rantau itu didakwa menghadapi lonjakan serangan oleh pejuang bersekutu Iran di Iraq dan tempat-tempat lain. 

Pada Ahad (5 Nov), tentera AS dilaporkan menembak jatuh satu lagi dron serangan sehala yang menyasarkan tentera Amerika dan pakatan berhampiran pangkalan mereka di negara jiran Syria.

Diplomat tertinggi Presiden, Joe Biden itu mengembara melalui bandar Ramallah di Tebing Barat di bawah kawalan keselamatan yang ketat. 

Ia adalah hari ketiga diplomasi ulang-aliknya yang dikatakan bertujuan untuk mengehadkan kesan serantau yang tidak stabil akibat perang dan mengatasi apa yang telah menjadi keengganan Perdana Menteri Israel,  Benjamin Netanyahu untuk mempertimbangkan cadangan AS untuk berhenti seketika dalam serangannya ke atas Hamas yang hampir memakan tempoh sebulan (sejak 7 Okt lalu)  untuk menyegerakan dan mendahulukan bantuan kemanusiaan  kepada orang awam di Gaza.

Netanyahu tolak cadangan AS

Netanyahu pada Jumaat (3 Nov lalu) telah menolak bagi menentang tekanan AS untuk mula melaksanakan jeda (menghentikan seketika) dalam pertempurannya dengan Hamas, mengatakan tidak akan ada gencatan senjata sementara sehingga Hamas membebaskan kira-kira 240 tebusan yang diculiknya ketika menyerang Israel pada 7 Okt lalu itu.

“Ini adalah satu proses,” kata Blinken kepada pemberita mengenai perkara itu pada Ahad (5 Nov) itu. 

“Israel telah menimbulkan persoalan penting tentang bagaimana jeda kemanusiaan akan berfungsi. Kami perlu menjawab soalan-soalan itu, termasuk bagaimana jeda akan menjejaskan tebusan Hamas. Kami sedang mengusahakan perkara itu,” tambahnya.

Pentadbiran Biden, sambil kekal sebagai penyokong kuat tindak balas ketenteraan Israel terhadap serangan Hamas pada 7 Okt itu, dilihat kononnya semakin berusaha menggunakan pengaruhnya terhadap Israel untuk cuba meredakan kesan pengepungan (serangan) lengkap Israel selama berminggu-minggu dan hampir sepanjang masa melalui  serangan udara, darat dan laut di Semenanjung Gaza yang didiami 2.3 juta orang awam Palestin.

Pertemuan Blinken dengan Abbas di Tebing Barat itu berlaku pada hari yang sama pesawat Israel mengebom dua kem pelarian di Gaza, membunuh sekurang-kurangnya 53 orang, seperti yang dilaporkan menurut pegawai kesihatan di Gaza. 

Seorang wartawan Associated Press (AP) dilaporkan melihat mayat lapan kanak-kanak dibawa masuk ke hospital Gaza berhampiran selepas salah satu serangan itu ketika Angkatan Tentera Israel (IDF) mendakwa telah membelah Semenanjung Gaza dengan berkesan kepada dua – utara dan selatan  sebelum serangan yang dijangka meningkat ke atas sasaran Hamas di utara.

Apabila berita mengenai ketibaan Blinken di Ramallah tersebar, rakyat Palestin di Tebing Barat  membantah sokongan AS untuk perang Israel. 

Penunjuk perasaan memegang papan tanda yang menunjukkan darah menitis dan dengan mesej yang mengandungi, ‘Darah berkelip ada di tangan anda (Blinken)’.

Abbas tidak popular dalam kalangan rakyat Palestin

Baik Blinken mahupun Abbas dilihat tidak membuat sebarang ucapan ketika mereka bertegur sapa di hadapan kamera; dan pertemuan mereka berakhir tanpa sebarang komen umum.

Pihak Berkuasa Palestin di bawah pimpinan Abbas mentadbir kawasan separuh autonomi di Tebing Barat yang diduduki Israel. 

Namun di Semenanjung Gaza sejak 2007, Hamas menguasainya selepas menang dalam pilihan raya di sana setahun sebelum itu, dan Abbas sendiri tidak popular dalam kalangan rakyat Palestin.

Sementara itu, Blinken berkata di Baghdad bahawa Pihak Berkuasa Palestin (di bawah Abbas) ‘sedang memainkan peranan yang sangat penting sekarang di Tebing Barat dalam cuba mengekalkan kestabilan di sana’. 

“Itu sangat penting kerana tiada siapa yang mahukan barisan lain di Tebing Barat atau di tempat lain, dan mereka benar-benar melangkah dalam keadaan yang sangat sukar untuk melakukan kerja yang diperlukan,” katanya.

Beliau menambah bahawa ‘apa yang kita semua bersetuju’ ialah dalam membentuk masa depan untuk Gaza, Tebing Barat dan ‘akhirnya’ untuk negara Palestin, ‘suara Palestin harus menjadi pusatnya. 

“Pihak Berkuasa Palestin adalah wakil kepada suara-suara itu jadi adalah penting ia memainkan peranan utama,” tegasnya.

Abbas, bagaimanapun, berkata Pihak Berkuasa Palestin hanya akan mengambil alih kuasa di Gaza sebagai sebahagian daripada ‘penyelesaian politik yang menyeluruh’  kepada konflik Israel-Palestin, lapor  agensi berita rasmi WAFA Palestin. 

Beliau juga dilaporkan mengutuk pengeboman Israel ke atas Gaza sebagai ‘perang pembunuhan beramai-ramai’ dan menggesa Blinken ‘untuk segera menghentikan Israel  daripada berterusan melakukan jenayah seperti itu’. 

Blinken tolak gesaan genjatan senjata

Dalam perjalanan keduanya ke Timur Tengah sejak perang Hamas-Israel bermula 7 Okt lalu, Blinken bertemu dengan Netanyahu pada hari Jumaat (3 Nov) lalu sebelum mengadakan rundingan di Jordan dengan menteri-menteri  Arab pada Sabtu (4 Nov). 

Susulan Netanyahu yang setakat ini berdegil menolak jeda kemanusiaan perang Hamas-Israel itu, pemimpin-pemimpin Arab mendesak gencatan senjata segera. 

Dalam alasannya yang kelihatan ‘tidak kukuh’, Blinken berkata ia (genjatan senjata segera)  akan menjadi tidak produktif dan boleh menggalakkan lebih banyak keganasan oleh Hamas.

Pegawai AS sebaliknya  percaya bahawa Netanyahu boleh melunakkan penentangannya terhadap idea jeda kemanusiaan itu  jika ketua Zionis Israel boleh diyakinkan bahawa ia adalah untuk kepentingan strategik Israel untuk meringankan penderitaan orang awam Palestin di Gaza. 

Jumlah kematian yang meningkat di kalangan rakyat Palestin, kini lebih 9,700, menurut pegawai kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas di Gaza,  telah mencetuskan kemarahan di peringkat antarabangsa yang semakin meningkat, dengan puluhan ribu dari Washington ke Berlin turun ke jalan pada hujung minggu untuk menuntut gencatan senjata sekarang; dan 18 organisasi utama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) juga telah menyeru ke arah genjatan senjata segera.

Sementara itu, negara-negara Arab menentang cadangan AS bahawa mereka memainkan peranan yang lebih besar dalam menyelesaikan krisis perang berkenaan, menyatakan kemarahan terhadap korban orang awam di Gaza angkara operasi ketenteraan Israel; tetapi mempercayai Gaza sebagai masalah yang sebahagian besarnya dicipta oleh Israel sendiri.

Dalam kalangan pemimpin Arab, Blinken berkata adalah jelas bahawa ‘semua pihak mengalu-alukan jeda kemanusiaan’.

Beliau berkata ‘ia boleh memajukan perkara yang kita semua cuba capai’,  termasuk membebaskan tebusan, membawa bantuan dan mengeluarkan warga asing, lapor AP.

Mengenai perkara ketiga itu (mengeluarkan warga asing), beliau berkata: “Kami mempunyai kemajuan penting di sana dalam beberapa hari kebelakangan ini tetapi juga komplikasi sebenar yang datang bersamanya. Kami terus bekerjasama melalui mereka.”

Isu keselamatan tentera AS di Timur Tengah

Di Baghdad pula, rundingan diadakan dengan turut menyentuh isu keselamatan tentera AS di rantau itu

“Saya menerangkan dengan jelas bahawa serangan, ancaman yang datang daripada kumpulan pejuang yang sejajar dengan Iran, sama sekali tidak boleh diterima dan kami akan mengambil setiap langkah yang perlu untuk melindungi kakitangan Amerika AS,” tegas Blinken. 

AS mempunyai kebimbangan mendalam bahawa Iran dan proksinya, termasuk beberapa kumpulan pejuang Islam di Iraq, mungkin mengambil kesempatan daripada situasi di Gaza untuk terus menggugat kestabilan Timur Tengah. 

Terdahulu, tambah laporan AP itu lagi, pejuang Islam yang dikatakan disokong Iran telah memperhebatkan serangan roket dan senjata perang lain ke atas kemudahan tentera AS di Iraq dan Syria, menarik sekurang-kurangnya satu serangan balas daripada tentera AS.

Serangan dengan dron pada Ahad (5 Nov)  ke atas tapak ketenteraan AS di Syria adalah sekurang-kurangnya yang ke-32 ke atas kemudahan tentera AS dan gabungan di Iraq dan Syria sejak 17 Okt tahun ini. 

“Sehingga kini terdapat sekurang-kurangnya 17 serangan di Iraq dan 15 di Syria; dan sekurang-kurangnya 21 anggota perkhidmatan tentera AS  telah cedera akibat serangan itu tetapi kessemuanya telah kembali bertugas,” ujar satu kenyataan Pentagon.

Pegawai AS yang sama yang mengesahkan penembakan dron terhadap tentera AS berkata, serangan dron itu hampir serupa dengan serangan baru-baru ini ke atas kakitangan AS di pangkalan di Iraq dan Syria; yang dipercayai pada ketika ini dikaitkan dengan pejuang Islam yang disokong Iran. 

Namun menurut AP, pegawai itu tidak diberi kuasa untuk membincangkan perkara itu secara terbuka dan bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan. – HARAKAHDAILY 6/11/2023