Terengganu bakal wujudkan taman industri hijau

Mohd Nurkhuzaini Ab Rahman

KUALA TERENGGANU: Terengganu bakal mewujudkan satu taman industri hijau, kata Pengerusi Jawatankuasa Ekonomi Digital, Pendapatan Baharu, Perdagangan, Perindustrian dan Teknologi Hijau negeri, Mohd Khuzaini Ab Rahman.

Advertisement

Menurutnya, dunia kini sedang ke arah teknologi hijau.

“Saya berhasrat untuk cuba untuk mewujudkan satu taman industri hijau di Terengganu.

“Insya-Allah kita cuba kenal pasti dan dalam tempoh yang ada ini kita cuba wujudkan taman perindustrian hijau ini bagi menarik lagi pelabur-pelabur datang ke negeri kita,” katanya.

Beliau berkata demikian menjawab soalan tambahan Adun Ladang, Zuraida Mohd Nor yang bertanya pelan perancangan akan datang untuk industri park dalam persidangan Dun Terengganu di sini, hari ini.

Menurut Nurkhuzaini, pihaknya memberi tumpuan untuk menaikkan taraf insfrastruktur kawasan industri yang sedia ada kepada satu infra asas yang lebih baik.

“Di sini akan menambahkan pendapatan atau menaikkan harga apabila kita memberikan kepada pelabur-pelabur kita.

“Jadi pihak jawatankuasa kita akan cuba dapatkan peruntukan daripada agensi-agensi persekutuan sepertimana yang dicadangkan oleh Menteri Besar juga cuba dapatkan dulu peruntukan daripada persekutuan dan antaranya adalah MIDA dan beberapa agensi lain yang terlibat,” katanya. – HARAKAHDAILY 3/10/2023