Robot selamatkan diri diculik, tangkap penculik

Ali Kashani di samping robot penghantaran makanan yng kini beroperasi di Los Angeles, Amerika Syarikat. (FOTO: Linkedln)

LOS ANGELES: Dua lelaki yang cuba ‘menculik’ robot di bandar raya ini mendapati ia bukan sekadar mesin, kerana bukan sahaja berjaya menyelamatkan diri daripada dilarikan mereka, tetapi robot berkenaan berjaya mengesan sehingga kedua-dua pencuri itu ditangkap, lengkap dengan bukti video kejadian penculikan itu.

Robot yang gagal ‘diculik’ oleh dua lelaki itu merupakan robot penghantaran makanan automatik beroperasi di jalan raya di  bandar raya ini pada awal musim panas lalu, lapor 404 Media.

Dua suspek itu cuba memuatkan robot kecil itu ke dalam trak pada siang hari, namun  bukan sahaja robot itu berjaya melarikan diri dengan sendirinya, ia juga merakam keseluruhan adegan percubaan untuk menculiknya itu; dan susulan itu kedua-duanya itu dikenal pasti oleh polis dan disabitkan dengan kesalahan cuba mencuri. 

Advertisement

Selepas perbicaraan, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Serve Robotics, Ali Kashani berkongsi video itu di media sosial dengan mengulas: “Sesetengah genius pernah cuba mencuri salah satu robot kami… Ia tidak berakhir dengan baik (untuk mereka).”

Ini merupakan kali pertama robot jenis ini menjadi objek percubaan kecurian, namun kes  ini juga menimbulkan persoalan privasi, kerana robot berkenaan dilengkapi dengan kamera yang merakam seluruh persekitaran mereka ke mana sahaja mereka pergi, lapor pula AFP.

Serve Robotics berfungsi dengan jenama seperti Uber Eats dan 7-Eleven untuk apa yang dipanggil penghantaran jarak jauh di California. Syarikat itu menyatakan bahawa robotnya sama sekali tidak digunakan sebagai alat pengawasan.

Model robot penghantaran yang cuba dilarikan dua suspek di Los Angeles, Amerika Syarikat baru-baru ini. (FOTO: Quartz)

Walau bagaimanapun, Serve Robotics kadangkala akan bekerjasama dengan polis dan sistem keadilan jika diminta secara khusus oleh pihak berkuasa. Sekurang-kurangnya, itulah yang dilaporkan 404 Media pada hari ini (3 Okt), dengan e-mel sokongan.

Satu-satunya faktor yang tidak diketahui ialah Serve Robotics tidak menyatakan berapa lama rakaman harian yang dibuat oleh robotnya itu disimpan.

Kes ini boleh membuka perdebatan awam yang lebih luas mengenai pelanggaran privasi oleh robot automatik ini, yang semakin digunakan untuk menghantar barangan di Amerika Syarikat, sama ada di bandar-bandar, kampus-kampus atau di syarikat-syarikat bisnes. – HARAKAHDAILY 3/10/2023