Angkara patung: Al-Ittihad enggan turun padang di Iran 

Barisan pemain Al-Ittihad tiba menjelang perlawanan Liga Juara-Juara Asia menentang pasukan Iran, Sepahan di Stadium Naghsh-e Jahan di Isfahan, Iran. pada 2 Okt 2023. (FOTO: Pejabat Media Kelab Bola Sepak Al-Ittihad/Edaran melalui REUTERS)

ISFAHAN, Iran: Perlawanan Liga Juara-Juara Asia antara Al-Ittihad dengan pasukan Iran, Sepahan, di sini pada Isnin (2 Okt) telah dibatalkan selepas pasukan Saudi itu enggan meninggalkan bilik persalinan mereka.

Ittihad yang dikendalikan oleh bekas ketua Wolves dan Tottenham, Nuno Espirito Santo; dan menampilkan pemain bintang N’Golo Kante dan Fabinho, membuat tindakan itu susulan patung komander  Iran yang dibunuh, Jeneral Qasem Soleimani telah diletakkan di pintu masuk padang perlawanan.

Advertisement

Kira-kira 60,000 peminat berada di Stadium Naghsh-e Jahn di Isfahan pada ketika  itu menunggu sepak mula, lapor BBC.

Hubungan antara Iran dan  Saudi sudah lama tegang dan Liga Juara-Juara Asia tahun ini adalah yang pertama sejak tahun 2016 kelab dari kedua-dua negara dibenarkan untuk bermain di tempat sendiri dan di tempat lawan.

Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) dalam kenyataannya berkata, perlawanan  itu telah ‘dibatalkan kerana keadaan yang tidak dijangka dan tidak dijangka’.

“AFC mengulangi komitmennya ke arah memastikan keselamatan dan keselamatan pemain, pegawai perlawanan, penonton, dan semua pihak berkepentingan yang terlibat,” ujar kenyataan AFC itu.

“Perkara ini kini akan dirujuk kepada jawatankuasa yang berkaitan,” tambah kenyataan itu.

Patung Jeneral Qasem Soleimani yang diletakkan di laluan masuk ke padang di Stadium Naghsh-e Jahan, Isfahan sehingga menyebabkan kelab Arab Saudi, Al-Ittihad enggan bermain aksi Liga Juara-Juara Asia awal pagi semalam. (FOTO: BNN BLOOMBERG)

Qasem Soleimani terbunuh berhampiran lapangan terbang Baghdad dalam serangan dron Amerika Syarikat pada Januari 2020.

Saudi menganggap Soleimani bertanggungjawab atas aktiviti serantau Iran dan menuduh mereka melakukan serangan ke atas perkapalan Teluk, ke atas pemasangan minyak Saudi dan sokongan untuk pemberontak Houthi di Yaman yang telah menyerang bandar-bandar Saudi, namun Iran menafikan tuduhan berkenaan.

Musim ini menyaksikan kelab-kelab Saudi ke Iran buat pertama kali sejak 2016 apabila sekumpulan militia Iran ekstrem dikenali sebagai Basij menyerang kedutaan Saudi di Tehran.

Sejak  itu, pasukan bola sepak Saudi enggan pergi ke Iran untuk sebarang pertandingan sukan antarabangsa, atas faktor keselamatan mereka tidak terjamin.

Al-Nassr dengan bintang utamanya, Cristiano Ronaldo adalah pasukan Saudi pertama beraksi di Iran musim ini apabila menewaskan kelab Iran, Persepolis bulan lalu dalam perlawanan Liga Juara-Juara Asia. – HARAKAHDAILY 3/10/2023