Tiga pasangan kembar tiga kaum masuk UniMAP 2023/2024

Zaliman (tengah) bersama pasangan kembar Nur Arifah dan Nur Arina Haznul (kiri) dan adik-beradik kembar Teoh Ling Jie dan Teoh Ling Sheng (kanan). (FOTO: Facebook UniMAP)

ARAU: Tiga pasangan kembar dari tiga kaum terbesar di Malaysia antara yang mendaftar sebagai pelajar baharu Sarjana Muda bagi sesi akademik 2023/2024 di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) di sini, pagi tadi.

Mereka terdiri daripada Nur Arifah Haznul dan Nur Arina Haznul; pasangan Teoh Ling Jie dan Teoh Ling Sheng dan J.Mithunan Jegathesan dan J.Mithran Jegathesan. 

Advertisement

Menurut Nur Arifah, 20, beliau memilih UniMAP kerana lokasinya yang jauh di negeri kelahirannya selain tertarik dengan komen-komen positif yang diperoleh melalui media sosial. 

“Saya seorang yang sukakan cabaran dan peluang melanjutkan pengajian di UniMAP adalah satu perkara yang saya harapkan. 

“Ini kerana selain belajar saya juga ingin mempelajari dan memahami budaya orang utara,” katanya yang menetap di Skudai Johor. 

Menurutnya, selain tertarik dengan komen-komen tersebut, beliau memilih UniMAP kerana universiti ini menawarkan program yang diminatinya iaitu Keusahawanan Kejuruteraan. 

Seorang pelajar baharu UniMAP sesi 2023/2024 bersama seorang ahli keluarganya menuju ke asrama penginapan universiti berkenaan.

Adik kembarnya, Nur Arina pula berkata, pemilihan UniMAP adalah kerana keyakinan beliau terhadap universiti ini mampu merealisasikan impiannya yang memilih Komunikasi Media Baharu. 

“Hasil pengumpulan maklumat saya mendapati graduan UniMAP laris di pasaran  pekerjaan dan inilah faktor penguat saya memilih UniMAP,” katanya. 

Bagi pasangan Teoh Ling Jie dan Teoh Ling Sheng, 22 tahun dari Kedah pula, mereka sememangnya meletakkan UniMAP sebagai universiti pilihan utama mereka. 

“Selain faktor berdekatan dengan keluarga, UniMAP dipilih kerana minat kami terhadap program pengajian yang ditawarkan oleh UniMAP,” kata Ling Jie yang memilih kejuruteraan elektronik sambil disokong adiknya, Ling Sheng yang menyambung kejuruteraan bahan.  

Sebahagian daripad apelajar baharu yang mendaftar masuk bagi sesi akademik 2023/2024 di UniMAP.

Sementara itu, Naib Canselor UniMAP Prof. Dato’ Ts. Dr. Zaliman Sauli berkata, UniMAP menerima 2135 pelajar baharu dengan pecahan 1091 lelaki dan 1044 perempuan. 

“Bilangan ini jelas menunjukkan perkembangan yang positif, dan sekaligus membuktikan bahawa program teknikal yang selalunya dipelopori kaum lelaki telah mula diminati oleh kaum wanita. 

“Jumlah ini walaupun menunjukkan jumlah pelajar lelaki lebih ramai tetapi boleh saya katakan bahawa persaingan bersama pelajar perempuan adalah sengit dengan perbezaan peratusan hanya 2.2 peratus,” katanya ketika berucap pada Majlis Taklimat Kepada Waris Bersama Naib Canselor sempena Minggu Suai Kenal (MSK) Sarjana Muda Sidang Akademik 2023/2024. 

Salah seorang pelajar baharu sesi 2023/2024 UniMAP merakam foto kenangan bersama ahli keluarganya.

Beliau turut memberikan keyakinan kepada ibu bapa dan waris apabila berkongsi data kebolehpasaran graduan UniMAP 2022 yang mencatatkan 97 peratus graduan telah memperolehi pekerjaan dalam tempoh enam bulan selepas tamat pengajian. 

“Ramai alumni UniMAP diterima bekerja di industri-industri besar seperti Oppstar yang 40% kakitangannya adalah graduan UniMAP. 

“Begitu juga industri lain yang percaya akan graduan yang dihasilkan UniMAP seperti Intel, Micron, Keysight, Renesas, Jabil Circuit, Walta dan lain-lain. 

“Justeru, usah ibu bapa bimbang kerana di UniMAP kami sentiasa berusaha melaksanakan pelbagai program dengan industri agar graduan UniMAP sentiasa menjadi rebutan majikan,” katanya. – HARAKAHDAILY 2/10/2023