Judi: 1,604 individu ditahan di Perak sejak Januari

Datuk Mohd Yusri Hassan Basri

IPOH: Polis menahan 1,604 individu yang terbabit dalam aktiviti perjudian menerusi Ops Dadu Khas di negeri Perak sepanjang sembilan bulan pertama tahun ini.

Advertisement

Ketua Polis negeri Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri berkata sepanjang tempoh itu, sebanyak 1,338 serbuan dilakukan dengan sejumlah 397 peranti iaitu telefon bimbit, komputer, mesin pencetak serta wang tunai turut dirampas yang kesemuanya dianggarkan bernilai RM246,793.

Beliau berkata pihaknya turut mendapat bantuan serta kerjasama daripada pihak berkuasa tempatan, Tenaga Nasional Berhad, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia sepanjang operasi tersebut.

“Sebanyak 90 pemotongan bekalan elektrik ke atas premis perjudian di bawah Seksyen 21(A) Akta Rumah Judi Terbuka 1953 (dilaksanakan).

Sekatan ke atas 55 laman sesawang berunsur perjudian dalam talian dan 53 permohonan pembatalan lesen perniagaan turut dilakukan sebagai tindakan pembanterasan ke atas sindiket perjudian tersebut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd Yusri berkata sebanyak 839 pertuduhan ke atas tangkapan telah dijalankan dalam tempoh operasi berkenaan.

Menurutnya Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman juga telah membuka dua kertas siasatan ke atas ahli sindiket perjudian yang ditangkap oleh polis kontinjen Perak dan disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATPUAA) 2001. – BERNAMA