Chelsea cadang tambah hutang RM3 bilion

Chelsea sedang mengintai untuk mendapatkan khidmat Victor Osimhen dari Napoli bagi posisi penyerang The Blues. (FOTO: VOI)

FULLHAM: CHELSEA sedang berusaha untuk mengumpul sehingga £500 juta (RM3 bilion) daripada institusi kewangan Amerika Syarikat untuk bersaing dalam Liga Perdana.

Pembelanja besar Stamford Bridge sedang mencari pinjaman, sesuatu yang telah dilakukan oleh kelab Liga Perdana lain dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Advertisement

Ia berlaku di tengah-tengah tempoh perbelanjaan pemindahan yang luar biasa daripada pemilik baharu kelab tersohor itu, Todd Boehly.

Beliau sebelum ini telah membelanjakan £1 bilion sepanjang tiga jendela perpindahan terakhir; namun  tahap perbelanjaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini gagal melakukan apa-apa dalam meningkatkan prestasi Chelsea di atas padang.

Kesemua pengurus kelab itu, Thomas Tuchel, Graham Potter dan Frank Lampard telah meletakkan jawatan  dalam keadaan sukar musim lalu.

Jurulatih Mauricio Pochettino pula kini bergelut untuk mendapatkan tune daripada skuadnya yang melambung; yang menyaksikan The Blues hanya memenangi satu daripada enam perlawanan pembukaan Liga Perdana.

Frank Leboeuf telah mengkritik tindakan kepimpinan Todd Boehly bakal menghancurkan masa depan Chelsea. (FOTO: FourFourTwo)

Permulaan yang ‘mengerikan’ itu meletakkan mereka di tangga ke-15 di atas meja menjelang perlawanan derby London Barat dengan Fulham di Craven Cottage pada malam Isnin.

Chelsea juga  telah dikaitkan dengan beberapa pemain pada jendela perpindahan Januari, dengan Ivan Toney dari Brentford dan Victor Osimhen dari Napoli adalah dua penyerang yang dicadangkan sebagai sasaran yang mungkin untuk The Blues.

Chelsea bakal ‘maut’

Namun, bekas pemain Chelsea, Frank Leboeuf merasakan pemilikan Boehly terhadap kelab itu boleh membawa ‘maut’ kepada Chelsea.

Todd Boehly (kanan) dan Mauricio Pochettino. (FOTO: The Sun.co.uk)

Beliau memberitahu CasinosEnLigne.com: “Mari kita lihat secara realistik – Chelsea adalah kelab pertengahan. Menarik pemain akan menjadi sukar dan pemain seperti (Kylian) Mbappe tidak mahu datang ke Chelsea.

“Pemain terbaik  mahu bermain dalam Liga Juara-Juara. Arsenal mempunyai masalah itu selama bertahun-tahun, dan begitu juga Manchester United. Pemain terbaik tidak akan datang ke Chelsea kerana kelab ini telah jatuh.

“Sungguh sukar dipercayai apa yang kelab telah menjadi hanya dua tahun selepas kemenangan Liga Juara-Juara mereka. Saya jijik dengan perkara itu.

“Saya tidak menentang Todd Boehly, tetapi mereka perlu mengubah keadaan dengan cepat atau mereka akan membunuh kelab itu,” katanya. – HARAKAHDAILY 2/10/2023