50 tetamu majlis perkahwinan di Iraq keracunan makanan

Insiden terbaharu di majlis perkahwinan di Iraq berlaku di barat bandar Kirkuk. (FOTO: Getty's Image)

KIRKUK: Selepas tragedi dewan majlis perkahwinan terbakar menyebabkan 120 maut termasuk pasangan pengantin, Iraq digemparkan pula dengan kejadian 50 tetamu sebuah majlis perkahwinan lain yang mengalami keracunan makanan.

Dalam kejadian pada lewat Rabu (27 Sept) di Hawija, di barat bandar Kirkuk itu, sekurang-kurangnya 20 orang dikejarkan ke hospital untuk rawatan kecemasan, dan sehingga ini belum ada penjelasan jelas tentang punca punca keracunan makanan itu.

Advertisement

Insiden itu berlaku selepas kebakaran dahsyat tersebut  pada majlis perkahwinan lain di sebuah bandar Kristian di utara Iraq pada malam Selasa (26 Sept), antara yang maut ialah beberapa kanak-kanak, lapor The New Arab.

Kebakaran dilaporkan berpunca daripada bunga api yang menyebabkan bumbung bangunan runtuh.

Pegawai kerajaan berkata, kebakaran itu dicetuskan oleh kekurangan langkah keselamatan dan keselamatan serta penggunaan bahan mudah terbakar di dalam bangunan.

Seruan untuk siasatan secara adil terhadap tragedi itu meningkat pada Khamis (28 Sept) untuk mangsa kebakaran maut ketika orang ramai yang berkabung menghadiri upacara peringatan yang penuh sesak dan ahli keluarga mengebumikan orang tersayang mereka.

Menurut pihak berkuasa tempatan, empat belas individu  telah ditahan setakat ini, termasuk pemilik dewan acara.

Kritikan terhadap pendekatan longgar terhadap aspek keselamatan awam adalah perkara biasa di Iraq, sebuah negara di mana negara itu yang telah bergolak oleh konflik yang berulang sejak pencerobohan Amerika Syarikat pada  2003, menyebabkan isu rasuah yang berleluasa membabitkan beberapa pegawai kanan. – HARAKAHDAILY 29/9/2023